Възможно ли е създаването на обща европейска армия? Каква трябва

...
Възможно ли е създаването на обща европейска армия? Каква трябва
Коментари Харесай

Алекс Алексиев: Тъжно и страшно е, когато една могъща Германия признава, че не може сама да се справи с радикалния ислям

Възможно ли е основаването на обща европейска войска? Каква би трябвало да е тактиката на Европа в битката й с тероризма? Има ли у нас удобна среда за развиване на коренен ислям? Каква би трябвало да е политиката ни във връзка с мигрантите? На тези и други въпроси отговори ръководителят на Центъра за балкански и черноморски проучвания Алекс Алексиев в изявление за " Стандарт ". - Господин Алексиев, допустимо ли е основаването на обща европейска войска?
- Това е най-бързият метод да се накарат американците да изоставен Европа и НАТО. Идеята за обща европейска войска няма да се състои чисто и просто, тъй като коства толкоз доста пари, които европейците сега не желаят да харчат. Това е просто предлог, с цел да не стартират страните от Европейски Съюз да харчат съществени пари за личната си сигурност.

- След серията атентати в Европа все по-голяма поддръжка получава и концепцията за обща разследваща работа в Европейски Съюз, с цел да могат спецслужбите в обособените страни да обменят информация и координират напъните си против терористките мрежи. Доколко това може да се случи?
- Общата разследваща работа на Евросъюза е по-вероятна и си заслужава да се направи, тъй като сега има извънредно незадоволителна съгласуваност сред органите за сигурност и контратерористичните служби в обособените страни от Европейски Съюз. А това е проблем, който пречи на всички европейски страни. Има организации, които са неразрешени в Германия, само че пък работят свободно във Англия. Такъв е казусът с организацията " Истинската вяра ", която си е напряко джихадистка. Забранена в Германия, само че настояща на воля в кралството.
Така Лондон и Берлин, които се водят съдружници, на процедура си пречат. Затова е доста евентуално да се реализира договореност за по-сериозна съгласуваност сред контратерористичните организации.

- Каква би трябвало да е тактиката на Европа в битката й с тероризма?
- Стратегията на Европа е да прави това, което сега не прави. В Европейски Съюз доста от дълго време се вършат големи неточности във връзка с ислямизма. Допускат се радикални имами да работят срещу страните, в които живеят огромни мюсюлмански общности. Те проповядват в джамиите ненавист и крайни хрумвания, което в края на краищата води до това радикализиране. Последствията ги виждаме в серията от терористични атентати в Европа. Буквално преди дни шефът на немското разузнаване сподели, че техните органи просто сами не могат да се оправят с радикалния ислям, който съществува в страната. Когато една могъща страна като Германия прави такова самопризнание на висок глас, това е доста тъжно, даже ужасно. Това значи, че в една развита западна страна органите за сигурност не могат да обезпечат сигурността на популацията.
И ще се стигне до такава степен, че всички страни от Европейски Съюз, в случай че не вземат незабавни радикални ограничения, ще се докарат до обстановката във Франция. Там сега съществува де факто военно състояние.
Най-малко 10 000 бойци пазят всевъзможни обекти, в това число музеи, даже еврейски деликатеси и прочие. Когато ти в действителност си във военно състояние в спокойно време, това значи, че страната не действа.

- Да разбирам ли, че говорите за една неправилна политическа приемливост?
- Погрешна политическа приемливост, и то от доста години. Това, което не би трябвало да се прави - приемливост към нетолерантните. Една страна не може да си разреши такова нещо, в случай че желае да остане една същинска страна, която е суверенна и пази ползите на жителите си. Това значи, че би трябвало да се вземат радикални ограничения против радикалния ислям, който не може самичък по себе си да се внедри вътре, в случай че не му е разрешено. Навсякъде в Европа на ислямистите им беше разрешено да вършат това, което желаят. Сега към този момент съвсем е късно, само че въпреки всичко нещо би трябвало се направи.

- Британският министър председател Тереза Мей предложи незабавни промени в законодателството като мярка за битка с радикалния ислям. Това ли е пътят?
- Идеята й е вярна, само че да не забравяме, че Тереза Мей дълги години беше секретар по сигурността при предходния министър председател Камерън и не направи нищо. Напротив, тя редуцира разноските и числеността на полицията. Вярно е, че в никакъв случай не е късно да се вземат ограничения и се надявам това да се случи, само че до момента се правеше тъкмо противоположното на нужното. В Англия толерантността към емиграция на всевъзможни хора, в това число терористи, беше невиждана. Даваха леговище на лица, които бяха оповестени за терористи в други страни. Това не може да продължава, тъй като радикалният ислям не се развива самичък по себе си. На него му би трябвало удобната среда. А тя е създавана от самите тези страни с концепцията, че в случай че дадеш на мюсюлманите да вършат това, което желаят, няма да се стигне до радикализация. Но това напълно не е по този начин, най-малко съгласно мен.

- Има ли у нас удобна среда за развиване на коренен ислям?
- Засега няма, и то по самостоятелни от страната аргументи. Най-вече поради обстоятелството, че нашите турци са ваксинирани към радикалния ислям, тъй като от епохи живеят дружно с българите християни и не се поддават елементарно на радикализация.
От друга страна, в някои региони, изключително измежду ромите и помаците, има подобен риск, на който би трябвало да се обърне доста съществено внимание.
Според мен в България се работи в вярната посока. Ние не би трябвало да позволим да се стигне до там това, което следим в Англия, да стане ежедневие и у нас.

- Каква следва да бъде политиката ни към мигрантите?
- Много е значимо държавната политика по отношение на мигрантите да продължи да бъде безкомпромисна.
Нежеланието на Източна Европа да приема мигранти е безусловно вярно, тъй като ние не би трябвало да подражаваме на грешките, които вършат западноевропейските политици.
Според мен ние сме задоволително небогати, с цел да може да предлагаме нашата страна като място за миграция. Следва да се предложи леговище единствено на тези бежанци, които в действителност ги преследват по религиозни и политически аргументи. Това, да вземем за пример, са християните от Близкия изток, които напряко ги избиват сега. За такива хора би трябвало да си отворим вратите и сърцата, тъй като те в действителност са в доста неприятно положение.

- След терора в Манчестър и Лондон всички се питат какъв е рискът от нови атентати в Европа в близко време?
- Безспорно има риск. И атентатите няма да са един или два. Това е просто нещо, което не може да се предотврати. Трябва обаче да се търсят корените на това зло. За страдание Европа прави тъкмо противоположното на нужното. Поканата на Меркел към милиони мигранти да дойдат в Европейски Съюз е безспорна неточност. Буквално преди два дни в Германия изнесоха данни, че за една година, от 2015 до 2016-а, престъпността, породена от мигранти, се е нараснала с над 52%. Това е злополука. И тя се дължи съвсем само на порочната политика на Меркел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР