Възможно ли е жени, които приемат противозачатъчни, дълго са се

...
Възможно ли е жени, които приемат противозачатъчни, дълго са се
Коментари Харесай

Ozempic бебета: Как жени на противозачатъчни и с проблеми зачеват при инжекции за отслабване?

Възможно ли е дами, които одобряват противозачатъчни, дълго са се борили с неплодородие и пък считат, че към този момент са минали репродуктивната си възраст, да забременеят с лекост?

Жени с разнообразни житейски истории отварят полемики в обществените мрежи, като споделят, че им се случва точно това – чакат бебе, без да са го възнамерявали.

Снимка: Unsplash/Ömürden Cengiz

45-годишната Мишел Суорд е изпаднала в хипогликемичен потрес

Животът познава такива случаи, само че общото тук е, че всяка от забременелите изненадващо е приемала тъкмо избрани лекарства. Най-често Ozempic – лекарство, добило особена известност в последно време. То по начало е предопределено за лечение на диабет, само че всеобщо стартира да се  употребява за намаляване.

Пациентите са приети в болница с ниска кръвна захар и припадъци

Мания за намаляване с Ozempic и Wegovy

През първите 9 месеца на 2023 година търсенето на медикамента се е увеличилo с 36%.

Данните на Гугъл пък показват, че ползата към лекарството Ozempic в търсачката се е нараснал доста през последните три години. По-сериозно негово търсене е записано през август 2020 година През август 2023 година то доближава своя пик, като се следи 20-кратно нарастване – или растеж от 1900%.

Ozempic е създаден от датската компания Novo Nordisk и е утвърден за приложимост в Съединените щати през 2017 година През последните години закупуването му най-много като средство за намаляване генерира големи облаги.

Очакванията са лекарството да резервира водещата си роля в продажбите и през идващите пет години.

По разкази на дами в обществените мрежи, представени от известни онлайн издания и профилирани здравни уеб сайтове, те непринудено за забременели и след банкет и на още един лекарствен артикул на Novo Nordisk – Wegovy, инжекция, предопределена за контролиране на телесното тегло.

Тя споделя, че свалила 19 кг до момента в който приемала лекарството

Този препаратът получава лиценз при започване на 2022 година, а зашеметяващият му триумф издига Novo Nordisk на гребена на вълната. Терапията с инжекциите, основани на семаглутида, не е по никакъв начин евтина, само че води до събаряне на 15% от тежестта.

Докато Ozempic е по-широко публикуван лекарствен артикул, Wegovy е пуснат за продажба в осем страни – Дания, Германия, Исландия, Норвегия, Швейцария, Англия, Съединени американски щати и Обединените арабски емирства.

„ Забременях с Ozempic “

Сега приемът на тези две медикаменти отваря нови полемики, а по думите на десетки дами трансформира и човешки ориси.

 

Във Facebook е основана поверителната група „ Забременях с Ozempic " - I got Pregnant on Ozempic. Членовете ѝ са над 470.

Социалната платформа „ Редит “ е изпълнена с истории на дами, приемали Ozempic или Wegovy, до момента в който са били на противозачатъчни, имали са репродуктивни проблеми или са считали, че към този момент са излезли от възрастта за забременяване, по думите им – те непланувано са забременели.

Снимка: iStock

„ Борих се с проблеми с безплодието заради инсулинова устойчивост, затлъстяване и макар че към момента съм с наднормено тегло, най-сетне получих позитивен тест ”, написа потребителка в мрежата.

„ Приемах противозачатъчни, изобщо не планирах зачеване. Историята ми е обвързвана със спонтанни аборти и мъртво раждане. Реших да спра с опитите си за бебе преди две години и през това време започнах приема на Ozempic. В идващия миг бях бременна “, споделя друга жена.

TikTok също е цялостен с видеоклипове на дами и техните „ Ozempic бебета “.

„ Опитът ми с Ozempic от развой на намаляване се трансформира в дневник на бременността “, споделя Рейвън Рейчъл.

А преди да роди Яница, Деница и Теодора - Галина има други три деца. Четвъртата ѝ бременност също е планувана

„ Моето изненадващо бебе Ozempic е съвсем на 4 месеца и за благополучие е доста крепко! “, разяснява млада майка.

Снимка: iStock

Друга жена споделя, че лекарят ѝ е загатнал, че може да бъде по-фертилна с приема на лекарството.

„ Всъщност имам няколко пациентки, които пристигнаха при мен след месеци на банкет на лекарството за намаляване - бременни “ “, разяснява пред списание People гинекологът доктор Иман Салех, шеф на медицински център в Ню Йорк.

Активната съставна част в двете медикаменти е семаглутид. Тя работи на мозъка, като повлиява на ситостта.

Но дали лекарството в действителност покачва плодовитостта?

 „ Да, въпреки и не толкоз непосредствено “ споделя доктор Салех. “Дори когато дамите смъкват единствено 2-5 кг, това може да повлияе удобно на овулацията им и да им разреши по-лесно да забременят “, разяснява експертът.

„ Нашите мастни кафези създават естроген. А естрогенът може да има негативен резултат върху яйчниците и овулацията. Може да има и негативни резултати върху лигавицата на матката “, споделя доктор Салех.

„ След като дамите редуцират тежестта си, даже и да е с малко, те стават по-плодовити и забременяват “, показва още тя.

Според здравни специалисти загубата на тегло поправя хормоналния дисбаланс, породен от затлъстяване и метаболитните нарушавания, което покачва плодовитостта.

Те допълват обаче и че медикаментите за намаляване може да понижат ефикасността на противозачатъчните хапчета, като по този метод усилват възможностите за зачеване.

Медицински експерти се сплотяват към тезата, че медикаментите за намаляване спомагат зачеването.

Експерти по репродуктивна медицина и медицина за затлъстяване показват, че виждат наклонност в кабинетите си, само че предизвестяват, че дамите не би трябвало да употребяват медикаменти за намаляване в опитите си да забременеят.

Не приемайте медикаментите по време на бременност!

Докладите за дами, които забременяват след инжекциите, са толкоз необятно публикувани, че производителят Novo Nordisk, основава утвърден от Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати указател на бременността Wegovy, където бременни дами и снабдители могат да обменят информация.

Според международната статистика едвам една на към 6 хиляди бременности е с три бебета

От компанията показват, че когато са правили клиничните си изследвания, те не са работили с бременни дами или дами, целящи зачеване. Затова разполагат единствено с лимитирани данни за приема на семаглутид от бременни дами.

До август 2027 година се чака да завърши изследване, обвързвано с сигурността при банкет на Wegovy по време на бременност.

От уеб страницата на Wegovy обаче показват:  „ Приемът му по време на бременност може да аргументи увреждане на плода. Когато се откри бременност, преустановете приема на Wegovy.

Снимка: iStock

„ Много от хората го употребяват, с цел да доближат несъмнено тегло, преди да забременеят. Ние предлагаме да спрат приема на лекарството два месеца преди да стартират с опитите за забременяване “, показва доктор Салех.

Изследвания, извършени върху плъхове, зайци и маймуни, демонстрират, че медикаментите за намаляване могат да доведат до импровизиран аборт и вродени недостатъци, в случай че се одобряват по време на бременност. Не са правени изследвания върху хора.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР