Възможно ли е изпражненията да са ключът към вечната младост“?

...
Възможно ли е изпражненията да са ключът към вечната младост“?
Коментари Харесай

Обърнаха процеса на стараене на мозъка, трансплантирайки чревна микрофлора от млади мишки в стари

Възможно ли е изпражненията да са ключът към „ безконечната младост “? Може би не е толкоз необичайно (и неприятно), колкото звучи на пръв взор.

Според ново изследване, оповестено в Nature Aging , трансплантирането на чревна микрофлора от млади на остарели мишки е обърнало някои от резултатите, асоциирани със стареенето на мозъка. Учени от APC Microbiome Ireland (APC) към Университета в Корк (UCC) направиха фекална трансплантация, като трансферираха бактерии от стомашно-чревния тракт на млада мишка (3-4 месеца) в остаряла (19-20 месеца) и противоположното.

По-възрастната мишка, която е получила чревните бактерии от по-младата, стартира да демонстрира биомаркери, в това число метаболити и модели на генна регулация, които човек би могъл да следи у млада мишка. Нещо повече – фекалните транспланти от по-младата усъвършенстват държанието на по-старата, която съумява да се оправи по-добре когнитивни проби, оценяващи нейната памет, тревога и дарба да научава нови неща. Трансплантите, трансферирани от остарялата в младата мишка обаче не оказват никакъв резултат.

Чревната микрофлора е екосистема, включваща трилиони бактерии, вируси, археи и гъби, които живеят в стомашно-чревния тракт на хората и животни. Скорошно проучване демонстрира, че броят на „ непознатите “ микроби и човешките кафези в човешкото тяло е сравним. По отношение на генетичен материал човешкото тяло е дом на повече бактериални, в сравнение с човешки гени.

При всеки един от нас тази комплицирана система от микроорганизми е тясно обвързвана с мозъка и тялото. Тя играе основна роля при нашия метаболизъм, имунна система и мозъчна функционалност. Вероятно даже оказва въздействие върху нашата персона. В зрелост чревният микробиом остава относително постоянен. Той обаче се трансформира и разнообразието му понижава с течение на годините. Също по този начин, наподобява, измененията в нашия чревен микробиом биха могли да предскажат какъв брой добре ще остареем.

Според създателите техните открития демонстрират, че манипулирането на трилионите микроорганизми, които живеят в стомашно-чревния ни тракт, би могло евентуално да ни защищити от асоциирания с остаряването когнитивен спад (и даже да обърне резултатите му). Засега това се следи само при мишки, само че екипът се надява, че обещаващите резултати ще проправят път към проучвания и у хора.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР