Възможно ли е Иди Амин да бъде реабилитиранОт РОДНИ МУХУМУЗА

...
Възможно ли е Иди Амин да бъде реабилитиранОт РОДНИ МУХУМУЗА
Коментари Харесай

В Уганда избухва състезание относно опетненото наследство на покойния диктатор Иди Амин

Възможно ли е Иди Амин да бъде оправдан

От РОДНИ МУХУМУЗА Associated Press, 13 ноември 2023 година, 1: 19 сутринта

КАМПАЛА, Уганда -- Може ли Иди Амин да бъде оправдан?

Въпросът оживява някои в тази източноафриканска страна две десетилетия след гибелта на един от най-скандалните водачи на Африка.

Амин, който пое властта със мощ в Уганда през 1971 година и ръководи, до момента в който не беше отхвърлен от въоръжени групи изгнаници през 1979 година, умрял в Саудитска Арабия през 2003 година Смъртта му едвам беше приета в Уганда и някои от поддръжниците на Амин през годините несполучливо лобираха останките му да бъдат върнати вкъщи, наблягайки опетненото му завещание.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени, чиято бунтовническа група беше измежду тези, които смъкнаха Амин благодарение на танзанийски войски, постоянно отхвърля Амин и един път даже го разказа като „ първичен деспот. ” Няма монументи на Амин в Кампала, столицата, където даже улица не е кръстена на него.

Но някои поданици на Уганда желаят да трансформират това - без да акцентират тираничното ръководство на Амин, само че с цел да подчертае всички позитивни аспекти от него, в това число това, което съгласно тях е неговият ангажимент към локалната промишленост, както и към африканската взаимност. Те провокираха яростен спор по отношение на наследството на Амин във време, когато доста угандийци са жадни за политическа смяна след съвсем четири десетилетия президентство на Мусевени. Мусевени, който е на власт от 1986 година, не е споделил по кое време ще се пенсионира.

Усилията за увековечаване на Амин се водят от някогашен народен представител от родния район на Амин, който твърди, че Амин беше оклеветен от интернационалните кореспонденти, които от време на време фалшифицираха истории за него. Той споделя, че Амин заслужава по-балансирана присъда, само че среща опозиция от тези, които споделят, че Амин просто би трябвало да бъде пропуснат.

Лекция в памет на Амин, първата по рода си, не се случи по проект през септември, защото събитието не получи утвърждение от министерството на образованието. Хасан Капс Фънгару, някогашният народен представител, управляващ напъните, по-късно писа до чиновници на образованието с молба за поддръжка за основаването на Мемориален институт на Иди Амин. Въпросът стигна до Мусевени, който характеризира ръководството на Амин като „ очевидно нелегално “ и по-късно отхвърли концепцията за подобен институт.

„ Не е задоволително да се лицензира институт за разпространение или проучване на работата на Иди Амин “, сподели Мусевени в отговора си до министерството на образованието. „ Достатъчно е, че прощаването на угандийците елементарни на оживелите сътрудници на Иди Амин. Нека тази история бъде забравена. “

Тази присъда провокира опровержения от угандийци, които виждат някои прилики сред Амин и Мусевени. Подобно на Амин, Мусевени взе властта със мощ и мощно разчита на военна власт, с цел да остане на власт. А критиците на президента цитират ширещата се корупция, злоупотребата с обществени запаси, полицейската грубост и стесняващото се пространство за хипотетични съперници на държавното управление, като настояват, че Мусевени няма морална власт да съди Амин.

„ Г-н. Мусевени счита, че тази страна е почнала с него и че той е направил чудеса “, сподели пред Асошиейтед прес Джоел Сеньони, народен представител, който е представител на опозиционната партия Платформа за национално единение. „ Нашите минали водачи без подозрение направиха неточности, от които Мусевени обича да се възползва, само че той е правил и по-лоши. “

Докато Амин беше полунеграмотен водач който в никакъв случай не се е преструвал на демократ, Мусевени е „ превзел всички институции “ в хода на съвсем четири десетилетия на власт, сподели Сеньони.

В отговор на рецензиите онлайн Според директивата на Мусевени държавният представител Овоно Опондо упрекна, че мемориалът на Амин може да „ го популяризира, само че не може да анулира ужасните му каузи, осъществени пред очите на доста хора, някои към момента живи “.

Предложеният институт е опит за „ измиване “ на наследството на Амин, сподели Опондо.

Поддръжниците на Амин и някои учени показват, че той е съдействал за придобиването или поддържането на национални активи вкъщи и в чужбина, в това число железопътна услуга, народен транспортьор и голям брой здания, в които се намират задграничните задачи на Уганда. Казват, че той също по този начин се е заел с развъждането на локални гении в музиката и спорта.

Но закононарушенията на Амин са необятно документирани. Някогашен първенец по бокс в тежка категория и боец в английската колониална войска, Амин завзе властта с държавен прелом и по-късно стана параноичен деспот, чието държавно управление беше упрекнато в осъществяване на убийства без присъда, насилствени изгубвания и обществени изтезания. Между 100 000 и 500 000 души са били убити по време на ръководството на Амин, съгласно Human Rights Watch.

Някои от дейностите на Амин привлякоха остро интернационално внимание към Уганда. През 1972 година той подреди експулсирането на десетки хиляди азиатци, които направляваха стопанската система на страната, предизвиквайки стопански безпорядък.

В най-известния интернационален случай от ръководството на Амин, палестинска група отвлече аероплан на Air France до летище Ентебе в Уганда през 1976 година и държа израелските му пасажери като заложници. Израелски командоси дохвърчаха до Ентебе под прикритието на тъмнината и избавиха пленниците, като Амин съобщи, че желае да помогне за договарянията за спокойно решение макар някои доказателства, че е сътрудничил на похитителите.

Амин съвсем нямаше съдружници в интернационалната общественост по времето, когато загуби властта. Той избяга в Либия, по-късно в Ирак и най-после в Саудитска Арабия, където му беше разрешено безшумно да се откри.

И въпреки всичко Мусевени, съдружник на Съединени американски щати, чието държавно управление постоянно получава обилни задгранични помощ, упорства, че Уганда би била по-силна стопански, в случай че Амин в никакъв случай не е бил президент. Някои поданици на Уганда се намръщват на това, като споделят, че Мусевени е имал задоволително време да остави своя личен отпечатък.

„ Дебатът към оферти институт на Амин демонстрира по какъв начин ръководството на Мусевени се е поляризирало Угандийци, ” сподели Джералд Барийби, угандийски учен, който е помощник по политика в Йоркския университет в Канада.

„ Докато доста угандийци се отвращават от Амин, има някои които виждат прилики с ръководството на Мусевени, изключително поради възходящите случаи на наложително изгубване, изтезания, извънсъдебни убийства и задържане без правосъден развой при режима на Мусевени. ”

____ < /p>

Следете отразяването на AP за Африка на: https://apnews.com/hub/africa

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Правила за дискретност Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Детски онлайн Политика за дискретност Реклами, основани на ползи Относно Nielsen MeasurementУсловия за ползване
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР