Възможно ли е една строителна фирма с добро наглед реноме

...
Възможно ли е една строителна фирма с добро наглед реноме
Коментари Харесай

Безобразие! Кметът на “Овча Купел” Ангел Стефанов върти парите за ремонт на квартала през две фирми. 300 хил. лв. е щетата за гражданите

Възможно ли е една строителна компания с положително привидно добро име да завоюва социална поръчка за ремонт на улици и тротоари, по-късно да се откаже в интерес на второто, класирано в търга сдружение с претекста, че няма задоволително техника и хора, само че най-после въпреки всичко да извърши поръчката, единствено че с 300 хиляди лева връхнина, под благосклонния взор на районния кмет? И всичко това да е от законно, по-законно?

 

Оказва се, че в столичния регион “Овча Купел ” това е естествена процедура. Поне в случай че съдим от Решение N 253366/29.07.2022 година на кмета Ангел Стефанов. Зад цифрите се крие социална поръчка, разграничена на две обособени позиции - за ремонт и реновиране на пътни настилки и за ремонт и реновиране на тротоари.

 

Основание за провеждането на състезанието са отпуснатият от Столична община бюджет с оптималната стойност 2,7 млн. лева, с които “Овча Купел ” би трябвало да стегне транспортната си инфраструктура и да закърпи зейналите по асфалта ями и разрушени тротоари, под чийто знаменател мина целият мандат на районния кмет Стефанов.

 

Речено-сторено. На търга се явяват пет компании като две от тях са дисквалифицирани. Първенец в конкуренцията с оферта на стойност 1 486 860 лева без Данък добавена стойност е записаното на гара “Елин Пелин ” сдружение “Ви Ви Ен Проджект ” ЕООД, представлявано от Веселина Драганова. На второ място остава пернишката  “Фьоле Груп ” ООД с представител Евгени Павлов, чиято цена е почти с 300 хиляди лева по-скъпа.

 

До тук добре - спечелилият е разгласен, а живущите в “Овча Купел ” с наслада одобряват новината, че кварталът им ще стане с една концепция по-приветлив и спретнат. Радостта им, обаче, не трае дълго. 20 дни по-късно кметът Ангел Стефанов мистериозно променя решението си и за реализатор на плана афишира класиралата се на второ място компания - пернишката  “Фьоле Груп ” ООД, чиято оферта е с 300 хиляди лева от горната страна.

 

Мотивите на кмета, доколкото можем да ги прочетем от обществено огласените документи сочат, че шефката на сдружението победител - Веселина Драганова била изпратила писмо, в което споделя, че размерът на ремонтните работи е прекомерно огромен и “Ви Ви Ен Проджект ” не може да ги извърши.

 

Защо една строителна компания с обичаи, която непринудено е взела участие в търга, срещнала се е детайлно с размера на работата и е изготвила количествено-стойностни сметки, най-после бие отбой с неуместни в житейски и професионален проект причини, специалисти и жители нямат отговор.

 

Мистерията към мъглявата социална поръчка на кмета Ангел Стефанов обаче стартира да се разбулва месеци по-късно, когато ремонтните действия въпреки всичко започват. Улиците са разкопани, стоварена е тежка техника, поставени са заграждения… и всички те са брандирани с фирмения знак на сякаш отказалата се от поръчката  “Ви Ви Ен Проджект ” ООД, която сякаш нямала хора и техника да извърши ремонта. Прочее служащите на сдружението също са с фирмено облекло на компанията. Така не остава сянка на подозрение, че кметът Стефанов въпреки всичко е поверил СМР-тата на “Ви Ви Ен Проджект ” ООД, макар, че е платил с 300 хиляди лева повече от първичната цена на вторият участник - “Фьоле Груп ” ООД.

 

Къде е уловката?

Независими строителни специалисти, до които се допитахме за мнение обясниха, че това е спекулация, остаряла като света. За да се извърши, обаче, е необходим отстъпчив кмет, който да си позатвори очите и (при нужда) да си разкрие загадка банкова сметка, където да отидат парите от подкупа. Защото без подкуп врътката е невъзможна.

 

Практически, при сходна скица, се намират две близки, само че юридически обособени строителни компании, които отиват при определен от тях областен или общински кмет, и му оферират по този начин да изготви тръжните параметри, че едната от тях да завоюва с по-ниска цена, а другата да остане на второ място с няколко стотин хиляди лв. връхнина в цената.

 

 

След като въпросният кмет подпише документите и избере победител, първата се отхвърля, а градоначалникът се базира на законовото си право да разпореди ремонта на втория участник, който обаче кърпи дупки и асфалтира доста по-скъпо.

 

 

Когато и втората кметска заповед се парафира съответно, по-скъпата компания наема другата за подизпълнител и действително тя отново прави ремонта. Разликата в цената обичайно се дели сред строителните босове и кмета.

 

Дали в сагата с тротоарите и улиците на “Овча Купел ”, ролята на сговорчивия градоначалник от описа се играе от Ангел Стефанов, можем единствено да гадаем.

 

 

Факт е обаче, че в региона ремонтът кипи предизборно с гневни темпове, а около бързината служащите газят като валяк обикновени екологични правила. Нещо повече - те безчовечен изливат бетон в корените и ствола на млади дръвчета, залесени не от дълго време. За това сигнализираха от ИК “Овча Купел - Дишай ” с голям брой статуси в обществените мрежи. Представяме на вниманието Ви един от сигналите, потресъл поданици и посетители на региона:

 

 

“Ето по какъв начин се бърка бетон в ствола на дърво!!!! Така се бетонират дървета!!!!

Това се случва на ул. ”Промишлена ” в Овча купел 2!!!  Снимката няма потребност от коментар! Освен това компанията реализатор на ремонтните действия, по този начин необятно прокламирани от районния кмет, остави необезопасени шахти с риска за живота на преминаващите хора. Сезиран беше Столичен инспекторат, които сформираха протокол за установените на място нарушавания и обезопасиха шахтите! На място беше документирано всичко и беше възложен още снимков материал. Смятаме протичащото се за безусловно неприемливо! Кметът на регион Овча купел, който предизборно е решил да свърши стремително работата, несвършена през последните 4 години мандат, е добре да види тези фотоси! Ще влезе в историята на кв. Овча купел и с тях! Това го споделяме, тъй като първо ще го запомним с бездействието му по случая със секвоята, която по-късно най-безочливо назова цитираме “претоплен случай ”!!!  

Е,  господин Стефанов този случай ви е свеж, в случай че използваме Вашата терминология!!!

 

От ИК “Овча купел -Дишай ” оставаме непримирими към сходни безобразия! Вярваме, че дърветата са скъпи за хората, изключително в свят на климатични промени и непрекъснато покачващи се температури! Убедени сме, че хората имат право на сигурност за живота и здравето си и всяка компания, която прави ремонтни действия, предоставени от регион Овча купел е длъжна да съблюдава правила за сигурност и стандарти, които не заплашват сигурността на жителите! Припомняме, че всички строителни действия предоставени от регион Овча купел подлежат на надзор точно от страна на районната администрация. Такива безобразия са неприемливи! ”, пишат още младите еколози. А жителите на региона се молят изборите да дойдат час по-скоро с цел да се постави завършек на безобразията на Ангел Стефанов.

Автор: crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР