Възможно ли е една от гордостите на сегашното управление –

...
Възможно ли е една от гордостите на сегашното управление –
Коментари Харесай

Писмо от ЕК подсказва: Вървим към спиране на еврофинансирането за АМ Струма

Възможно ли е една от гордостите на настоящето ръководство – Автомагистрала " Струма ", да се окаже без европейско финансиране? Официално писмо от Европейската комисия по отношение на апликационната форма за финансирането на сектора от автомагистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна) подсказва, че се задават съществени неприятности.
Според в. " Капитал ", три са главните акценти в писмото. Първо – утвърденото с Оценка на въздействието върху околната среда трасе на Автомагистрала " Струма " през Кресна е друго от това, за което България в действителност желае пари от Европа. Второ – графикът за създаване и желаните пари са " недомислени " и/или " сбъркани ". Трето – има нарушаване на евродирективи (Директива за местообитанията, Директива за птиците и Директива по ОВОС). Специално в това отношение Брюксел счита, че планът е прекомерно оптимистичен и няма да реализира нужното запазване на околната среда, планувано в трите наставления.
Предвид спецификата на планове, финансирани с европейски средства, в случай че планът за Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле бъде изпълнен според желанията на българските управляващи, то хем може да не получим европари, хем и да има наказателна процедура по Директивата за местообитанията. А с писмото на Европейска комисия, пратено още на 15 октомври, Брюксел в действителност задава редица въпроси тъкмо по изброените нагоре акценти и желае отговор в период от два месеца. Реално, това е процедурата, която се следва при отваряне на наказателна процедура.
България търси от Европейски Съюз 267 млн. евро за лот 3.2, само че Европейска комисия твърди, че за този план може да получим най-вече малко под 227,5 млн. евро. Причината е, че в периода до края на 2023 година сме декларирали, че ще приключим 41% от плана, без обаче да дадем график какъв брой ще напредваме всяка година. Обществените поръчки обаче се бавят и това наподобява все по-малко евентуално – до момента предложения излязоха за първата част от лота, припомнете си в този материал какви. А цената на целия план е към 1,2 милиарда лв.. Той би трябвало да е следният – път Е-79 в посока към Кулата да е едното платно на автомагистралата, към Гърция, а другото платно ще мине през планината, източно от дефилето (ето какви бяха обсъжданите пет разновидността на магистралата).
Точно през днешния ден, 23 октомври, АПИ се похвали, че стартира строителството на тунел " Железница ". Основен реализатор е " Джи Пи Груп " - компанията, станала известна с " Джи Пи Гейт " и ремонтът на " Граф Игнатиев " в София. Договорът е за малко над 185 млн. лв., без Данък добавена стойност, а " Джи Пи Груп " първо се отхвърли от него тъкмо поради свадите от предходната година, само че бързо одобри още веднъж да го извърши – поради войната по пътищата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР