Възможно ли е една любовна история да продължи 73 години?

...
Възможно ли е една любовна история да продължи 73 години?
Коментари Харесай

Любовна история на 73 г.: Лалка и Павел Цветанови са женени от 1944 г.

Възможно ли е една любовна история да продължи 73 години? Отговорът е “Да” и доказателството са двама души от Тетевен. Каква е тайната на щастливия брак?

Дядо Павел още помни деня на сватбата му с баба Лалка – 6 февруари 1944 година

“Ние сме си се харесали, че сме махалата – най-важното. Той беше доста прекрасен едно време и на мен ми харесваше. Пеперудката, бомбетата…както и да е! Ама и аз не падах по-надолу. Без тоалети не съм била”, спомня си Лалка Цветанова.

„ Той искаше да се оженим, че ще върви боец. Каза: „ Лалке, аз те обичам, одобрявам те и желая да се оженим”. Добре, съгласна съм бе, Павлине”, добавя тя.

Първородният им наследник е единствено на месец, когато Павел отива на фронта. Павел се връща при обичаната си жена, когато синът им е на годинка. И от този момент в никакъв случай не са се разделяли – към този момент 73 години.

Според тях тайната на щастливия брак е сговорът. „ Нямаме си неприятности, двамата си вършим работа. Ако той е на открито, аз ще съм вътре, в случай че аз съм на открито, той ще е вътре. Това е животът на човек, да се почитат мъжът и дамата. Нали има остаряла сентенция – мъжът в случай че гълчи, дамата би трябвало да мълчи”, споделя още Лалка.

„ Жената командва у дома! Кой може да командва! Мъжът ще слуша и това е”, безапелационна е тя.

„ Ако нямаше сговор, нямаше да стигнем до тия години”, споделя и Павел.

Баба Лалка и дядо Пачо са в отлично здраве. Хвалят се, че пиели единствено аспирин. Тази година и двамата навършват 97 години.

За да поддържа форма, двойката живее по тъкмо избран режим и разделяне на труда. „ Готварската работа си е нейна, женска работа. Моята е общата работа – да придвижвам дръвца, да отида до завода, по магазините”, акцентира Павел.

И още нещо значимо за фамилната идилия: „ Като вземем пенсиите – аз ги вземам и неговите, имам пълномощие, донеса ги тука у нас, слагаме ги на масата и ги разпределяме. Той ще вземе 100 лева за кафе и за вестници, аз вземам 100 лева за кафе. С останалите пари се пазари за целия месец”, разкрива Лалка.

Тя най-вече харесвала в него, че е чистник, а той,че „ всичко положително е в нея”.

Двамата са безапелационни, че се обичат и в този момент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР