Възможно ли е да се избегне задръстване на магистралата в

...
Възможно ли е да се избегне задръстване на магистралата в
Коментари Харесай

Защо при катастрофа у нас стават километрични задръствания?

Възможно ли е да се избегне запушване на автомагистралата в случаи като този с злополуката край Вакарел, когато колоната беше 17 километра? Каква да бъде организацията на придвижването при злополука, преценят АПИ и Министерство на вътрешните работи на място. Такъв е бил казусът и при жестоката злополука с 6 жертви на „ Тракия”.
„ Съвместно със Столична дирекция на вътрешните работи се сложи патрул още на околовръстното, с цел да не се позволява нито тежко, нито леко придвижване, само че тези 15 до 30 минути се натрупа колона”, сподели Иван Василев от Областно пътно ръководство – София, оповестява bTV.
Институтът за пътна сигурност прави лично следствие на случая. Една от аргументите за задръстването се оказва остарелият и муден метод за сформиране на протокола.
„ Почти всички европейски страни са въвели към този момент опцията за лазерно сканиране на случая. А тук чиновниците вървят да мерят с едни ролетки, които са си купили от магазина”, съобщи Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.
Модерният способ се назовава фотограметрия. Софтуерът му коства 5 хиляди лв.. У нас не се подсигурява и избавителна лента като в Германия да вземем за пример.
„ Всички коли, които са на автомагистралата, се доближават компактно в двете страни на лентите, само че спешната лента остава свободна. Всичко е проектирано по този начин, че в спешна обстановка двете ленти да станат на три”, добави Богдан Милчев.
Друга причина е, че мантинелата не може да се разглобява нагъсто.
В Италия съществуват така наречен динамични табели, които предизвестяват водачите за катастрофи. Ние притежаваме мобилни.
Обходните пътища би трябвало да се проектират наложително. У нас се употребяват остарели неподдържани трасета. За предходната година нито едни кмет или различен собственик на пътищата обаче не е бил санкциониран за дупките по асфалта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР