Възможно ли е да се дискутира спокойно в интернет? Някои

...
Възможно ли е да се дискутира спокойно в интернет? Някои
Коментари Харесай

Роботи помагат за филтриране на коментарите в интернет

Възможно ли е да се дискутира умерено в интернет? Някои медии са решили да покажат, че е, като употребяват в уеб страниците си роботи, които да "отстраняват оттова безумните изявления ", оповестява Франс прес.

Френският в. "Монд " разгласи в сряда, че е възприел нова система за пречистване на мненията, която се основава на технология на компанията Джигшоу, обвързвана с Google и с Алфабет.

Средството, предлагано от Джигшоу към този момент е употребявано от "Ню Йорк таймс " и от "Паис ". То облекчава работата на модераторите, като слага автоматизирано оценка за "вредност " на 3000 коментара, поствани всеки ден в уеб страницата на "Монд ". Когато пишат коментара си под публикация на изданието, потребителите в действително време получават оценка, която може да ги подтикне да сортират по-добре думите си. После модераторите на медията вземат решение дали да разгласяват тези мнения, или да отстранят обидните, расистките и оклеветяващите думи в тях, както и тези изявления, които "са отвън тематиката на диалога ".

Много медии по света, като да вземем за пример локални медии или американският седмичник "Атлантик ", не разрешиха мненията и се върнаха към положителната остаряла процедура на пращане на отзиви по електронната поща. Модерирането на мненията коства няколко хиляди евро всеки месец. При условия на рецесия за медиите, те могат да решат да икономисат пари. Освен това, съгласно някои проучвания мненията, в които има злоба, показват в неприятна светлина уеб страниците, които ги одобряват. Те ги излагат на риск от правосъдно гонене или от прогонване на рекламодатели.

След шест месеца на съдействие с Джигшоу "Паис " твърди, че "вредните " мнения под публикациите са намалели леко, а броят на хората, оставящи мнения, като цяло се е нараснал.

Инженери на Джигшоу в този момент усъвършенстват метода, което ще разреши да се "долавя " и хуморът, иронията или преносният смисъл на думите, като да вземем за пример похвалата: "Отлична вест! ", в която няма нищо обидно от езикова позиция, само че която носи доста друго обръщение, когато е сложена под публикация за издавили се в Средиземно море мигранти.

Освен това в редакцията на "Ню Йорк таймс " и на университета "Саймън Фрейзър " в Канада се работи по автоматизираното идентифициране на най-конструктивните мнения, т.е. такива, които карат полемиката да напредва, при които се резервира цивилизоваността, които се основават на обстоятелства или на персонални прекарвания и които като цяло придават някаква стойност на обсъжданата тематика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР