Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори

...
Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори
Коментари Харесай

Проф. Константинов: В исканията на протестиращите има противоречия

 Възможно ли е да има машинно гласоподаване на идващите избори и какви са разпоредбите при подобен вид избор - това разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия изборният специалист проф. Михаил Константинов.

Според настоящия закон, във всички секции с над 300 гласоподаватели би трябвало да има единствено машинно гласоподаване, изясни проф. Константинов.

По думите му, в настояванията на протестиращите има несъгласие - от една страна, те желаят машинно гласоподаване, а от друга - незабавно избори. За два месеца обаче няма по какъв начин да се обезпечи тази логистика, изясни специалистът.

Машинно гласоподаване има там, където хората са необразовани - просто тъй като те не могат да попълнят документ, изясни специалистът. Той даде образец с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на претендентите, защото там половината население е необразовано, по тази причина се гласоподава по този начин.

В Европа такова нещо няма като машинно гласоподаване няма. Категорично считам, че би трябвало опцията за хартиено гласоподаване да се резервира. Представете си, в случай че човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласоподава машинно, а машината въпреки всичко е тип компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време.

Само в Естония гласоподават по интернет, тъй че и това не е доста публикувано. Няма система, която да не може да бъде хакната и поради това множеството страни го заобикалят, изясни проф. Константинов. Според него обаче, отдалечено гласоподаване ще има, светът върви натам, въпросът е, че не може да стане незабавно.

Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, тъй че когато видите някой с чувал - той носи отпадък, добави още проф. Константинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР