Възможно ли е балон да доведе почти до загуба на

...
Възможно ли е балон да доведе почти до загуба на
Коментари Харесай

Инцидент със светещ балон доведе почти до загуба на зрението


Възможно ли е балон да докара съвсем до загуба на зрението? Отговорът е - да. Историята е на Ценко Цанов, който купува светещи балони за рождения ден на внучка си. Един от тях съществено травмира окото му.

На пръв взор елементарен балон вътре с дребен светещ диод. Така наподобява предметът, който прекатурва живота на Ценко Цанов. Датата е 23 януари. За рождения ден на внучка му фамилията купува светещи балони от магазин в София.

„ Балонът съставлява като всеки един балон – надуваш го, преди да го надуеш, има едно късче хартийка, което се издърпва, с цел да може да стартира да свети. След това го надувате “, споделя Ценко.

След рождения ден остава един необработен балон. След към седмица внучка му го моли да надуе и него.

„ В момента, в който го издувам, балонът се пука и това нещо ме удря в окото. Окото ми беше черно “, продължава описа си Ценко Цанов.

От скоростта на удара той получава голям брой контузии на лявото око. Следва консултация в София и интервенция.

„ Първата интервенция беше премахването на самото перде, което се е образувало от удара и унищожаване на моята леща, тъй като има скъсване много огромно. Тази интервенция мина, беше на 8 септември. Сега очаквам за втора интервенция, при която би трябвало да се сложи лещата “, изясни мъжът.

„ Доколкото знам от докторите, виждам на 20%. Това значи, че виждам като през няколко найлона. Виждам фигури, цветове, различавам някои неща, само че не мога да концентрирам хубаво “, добавя Ценко.

Оперира го доцент Борислав Дъбов в столичната болница " Света Анна ". Лекарят изяснява контузията с огромната мощ, с която диодът, въпреки и дребен, удря окото.

„ Операцията беше много сложна, може би над час и половина. Възстановяването е относително положително, само че при такива случаи постоянно може да има изненади и тежки последствия освен за лещата, само че и за ретината на окото “, изясни лекарят.

Доц. Дъбов счита, че би трябвало да има комисия, която да отсява рисковите за очите продукти и да регламентира вноса им.

Екип на bTV Новините направи инспекция. В огромна комерсиална верига светещите балони се продават на цени сред 4 и 10 лв.. За да се избегнат такива произшествия, е значимо и потребителят да съблюдава напътствията за приложимост и инструкциите на опаковката на всеки артикул, споделят от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Санкциите за нарушавания варират сред 250 и 1000 лв.. Досега не е постъпвал сигнал за балоните и по тази причина Агенцията по метрология не е правила инспекции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР