- Възможно ли е 46-ият парламент да е различен от

...
- Възможно ли е 46-ият парламент да е различен от
Коментари Харесай

Велислава Дърева: Широката коалиция може да изяде гласове н...

- Възможно ли е 46-ият парламент да е друг от предходния макар упованията за повтаряне?

- Тревожно е усилването на националистическата радикална наклонност в българския политически живот. Може в идващия парламент да влязат същите партии с някои добавки. Вътрешна македонска революционна организация сплотява така наречен патриоти, това също е националистическата ниша, в каквато е и " Възраждане " на Костадин Костадинов. На носталгия, възмездие за нещо и шовинизъм залага и левият съюз към Виденов. Носталгия, реванш, възмездие ли е бъдещето на България? В 21. век провокациите в света са доста трагични и съдбовни и вместо отговор на тези провокации тези хора оферират обезумителен шовинизъм!

- Нинова е като Тато: Раздрусва чувала с котки да се понаместят малко!

- В левия съюз на Виденов са милионер до милионера, капиталист до капиталиста

- Ако ще се появи партия към президента, тя няма да се появи в този момент

--------------

- Г-жо Дърева, какви шансове за триумф на изборите на 11 юли дава новата по-широка коалиция към Българска социалистическа партия?

- Тази необятна лява коалиция нито е необятна, нито лява, нито е коалиция. За да има коалиция, би трябвало да има общо съдружно съглашение. До момента има коалиция с други партии, не тези, които в този момент се включват. С новите сътрудници - АБВ, Нормална страна на Георги Кадиев и с Движение на непартийните претенденти на Минчо Христов, се подписват двустранни съглашения, които не съставляват съдружна формула.

Има и други въпроси.

Какъв електорат стои зад Георги Кадиев с изключение на енергийния му бизнес?

Някой сподели, че електроразпределителното му сдружение било банкрутирало. А Минчо Христов внезапно се включва в партийна коалиция.

Колкото до АБВ, непрестанно спекулативно се внушава, че Георги Първанов и Румен Петков били изключени от Българска социалистическа партия. Не, те не са изключени. В устава е написано ясно, че когато създадеш своя партия, се самоизключваш. Отношението към АБВ в Българска социалистическа партия постоянно е било сериозно, защото основаването на АБВ нанесе доста огромна щета на Българска социалистическа партия. Напомням - АБВ беше съдружен сътрудник на ГЕРБ. А и какво ще прибави АБВ, която взе 0.56 % на 4 април, към резултата на Българска социалистическа партия?

Не знам дали тази така наречена необятна и лява коалиция ще донесе спомагателни гласове. По-скоро може да отблъсне гласове точно поради отношението - съществува непоносимост към хората, които са предали концепцията, партията. Притеснена съм, че Българска социалистическа партия по-скоро може да загуби гласове.

Има и различен значим въпрос - преди да се реализира чудесната концепция за сливане на лявото пространство би трябвало да бъде консолидирана самата Българска социалистическа партия, която е разтресена вследствие на властническото еднолично ръководство на Корнелия Нинова и сие.

По места общински партийни организации са безусловно разрушени точно от упоритостите на това управление да подчини безусловно всичко.

Обединението е вярно деяние, само че е извънредно закъсняло и то се прави при разрушена от същото това управление партия. Така че в това деяние има прекомерно огромна доза двуличие - това са финтове, подправени придвижвания.

- Но госпожа Нинова се отхвърли да води листа в Пловдив, отчела е неточност в връзките с локалната организация. Променени са водачите на 11 листи. Това няма ли да докара до по-добър резултат по места?

- Не съм уверена. Нинова няма да води в Пловдив, само че ще е лидер във Варна, където организацията е дори още по-разбита от пловдивската. Навсякъде в Българска социалистическа партия има вътрешно разединение, провокирано от наложените в последните пет години еднолична политика, недодялан авторитаризъм, остракизъм, демонизирането на всеки, който мисли друго от управлението.

Неслучайно на последните избори

най-ниските резултати на Българска социалистическа партия бяха точно в регионите, които бяха водени от Нинова.

А 11-те заменени водачи на листи са просто разместени, отиват в различен изборен регион. Това ми припомня много безочливото възприятие за комизъм, с което в миналото Тодор Живков обяснявал следващите реорганизации на партийни фрагменти: раздрусваш чувала с котки да се понаместят малко! Това с листите е същата история.

- Какъв капацитет да откъснат важен брой леви гласове имат обединенията, които остават отвън обединението с Българска социалистическа партия - " Възраждане ", Левия съюз за чиста и свята република към Жан Виденов?

- " Възраждане " са извънредно националистическа организация с фашизоидни протуберанси. Що се отнася до Левия съюз за чиста и свята република, доста апелирам да не се злоупотребява с името и думите на Васил Левски!

Тази групировка може да събере вота на хора носталгици. Може да получат гласове от хора, които са по-близки до националистическа партия от вида на " Възраждане ". А и на по-млади хора, които живеят с илюзии.

Грях му на този или на тези, които задействаха Жан Виденов след 24-25 години

Сложиха го отпред да ги води като знаме. Впрочем в този така наречен ляв съюз са милионер до милионера, капиталист до капиталиста! Те злоупотребяват с Виденов, обезпокоена съм за здравословното му положение.

Всъщност Жан разгласи война на Българска социалистическа партия. " Трябваше да напусна Българска социалистическа партия още през 1991 година, вместо да <210> ставам ръководител, трябваше да я емна извън!”, сподели Виденов. Какво е това - реванш, възмездие? И това го споделя ръководител на партията, който е бил и министър председател, който упреква целия свят за личните си неблагополучия.

В изказването си Жан въобще не загатна думата социализъм. Но най-вече ме втрещиха думите му, че организацията „ Бранник” не са фашисти, а са патриотични младежи. Каза, че дядо му е бил член на „ Бранник”. А това е българското копие на Хитлерюгенд! Бранниците пребиваха българските евреи!

Това значи, че Жан не познава историята на личната си страна. А всеки естествен човек, антифашист ще бяга надалеч от организация, където се държи проповед в отбрана на фашизма.

Според мен хората, които задействат Жан, имат доста подла цел, те са същински врагове на Българска социалистическа партия. Жалко, в случай че гласоподавателите не схванат това.

- Каква е рецептата за триумф на Българска социалистическа партия на тези избори на платформата „ Социализъм 21 век "?

- Първо и основно е да се възвърне идейно-политическото единение в Българска социалистическа партия, да се възстановят демократичните правила на управление в партията. Естествено, би трябвало да има нова платформа, нова стратегия, която обаче не се написа за 24 часа.

За да може Българска социалистическа партия да реализира своята обществена стратегия, би трябвало самата партия да бъде излекувана.

- Ако и на 11 юли Българска социалистическа партия е трета мощ, ще има ли оставка на водача Нинова?

- Оставката е въпрос на политическа просвета. Всеки политик, началник на партия, който е изгубил на избори 500 хиляди гласа, би трябвало да има просвета да се отдръпна. Не знам какво ще измисли Нинова при нов неуспех.

Българска социалистическа партия е на 130 години. Ние сме членове на Българска социалистическа партия, ние сме Българска социалистическа партия. В същото време има една подправена партия - лидерска, диктаторска, властническа, малобройна, която е единствено на 5 години. Повтарям - ние сме Българска социалистическа партия!

- Дали въпреки всичко " ИТН " може да стане първа мощ в новия парламент?

- Възможно е да има отлив от ГЕРБ, вероятен е и отлив от " ИТН ". Може обаче " Демократична България " да вдигне 1-2 %. „ Изправи се! Мутри вън!” явно са тръгнали към консолидация.

Колкото повече партии влязат, толкоз по-фрагментиран ще е Народното събрание. И стоят въпроси - какъв брой дълъг ще е животът му, ще успее ли да сформира държавно управление? Загадките стават от ден на ден. Но може би въпреки всичко партиите ще се опитат да реализират съглашение за държавно управление - въпреки и краткотрайно, програмно.

- Предвид мощната позиция на президента сега, може ли да чакаме да се появи пропрезидентска партия? Време ли е за президентска република?

- Ако ще се появи партия към президента, тя няма да се появи в този момент. А що се отнася до президентската република, тази година се навършват 30 година от приемането на Конституцията на България от Великото Народно заседание.

Аз съм от радетелите на конституцията и не считам, че би трябвало да бъде променяна формата на държавно устройство.

Когато изгря звездата на Борисов, желаеха мощна ръка, която да ги бие, да ги гали и да ги храни, а те да махат опашка. Получиха тая мощна ръка, само че в този момент нещо не я желаят. Да бяха мислили в точния момент!

Някои разправят какъв брой хубаво било да има един български Пиночет, който да изтрепе всички мутри и крадци.

Забравят кого натика и мазета като кучета по стадионите военачалник Пиночет - интелектуалците

Така че на стадионите няма да вкарат мутрите, муцуните и корупционерите, а тъкмо мутрите, муцуните и корупционерите ще вкарат на стадионите интелектуалците, опозиционерите.

Изумена съм от дълбоката неначетеност и незнание, които са обладали българското общество. Мислете! Не гласувайте за бандити! Не овластявайте всеки посредственяк и неграмотник да се разпорежда с живота ни!

Визитка

Велислава Дърева е журналист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист, един от основателите на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството, безконечен отстъпник. Родена в Пловдив. Завършва публицистика в Софийския университет. Специализира телевизия, писмено кино. Преди 10 ноември са неразрешени 2 нейни книги, 2 сюжета. След 1989 година работи във в. „ Дума “, където е политически наблюдаващ. Носител на награди за журналистика и писмено кино.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР