Възможно е всичко да е било подготвено още при строежа

...
Възможно е всичко да е било подготвено още при строежа
Коментари Харесай

Три хипотези за саботажа на Северен поток: водолази, мини подводници или отдавна планирано?

" Възможно е всичко да е било квалифицирано още при градежа на газопровода " - това е една от хипотезите за саботажа на " Северен поток ". Командирът от Бундесвера Михаел Гис излага своите догатки за нападението.

Как изобщо е допустимо да бъде развалено едно толкоз солидно оборудване? Как допускате, че може да е протекла интервенцията?

Михаел Гис: Ако ми позволите да кажа преди този момент следното: намираме за много странна тази поредност на събитията - първо частичната готовност в Русия, след това псевдореферендумите, а в този момент и историята с тръбопровода.

Това, което знаем към този момент, е следното: имало е детонации малко преди този момент, разполагаме със фотоси от въздуха от датските военновъздушни сили. В момента към момента звучи като сериозна нечиста сделка, само че е допустимо на такава морска дълбочина да се предприеме нещо и от водолази. До към 50 метра дълбочина това не е изключено.

Знаем също по този начин, че военноморските сили на Русия разполагат с дронове и мини подводници, които биха могли да бъдат употребявани за тази цел. Възможно е и това - всичко да е било квалифицирано още при построяването на оборудването, а в този момент проектът просто да е задействан.

Но в тази ситуация приказваме за дълбочина от към 70 метра. Възможно ли е водолази да работят на такава дълбочина?

Михаел Гис: Има водолази, които могат. Това не са елементарни гмуркачи, които скачат във водата от някаква лодка. За задачата са нужни специфични кораби и специфична екипировка.

Теоретично такова нещо е допустимо, само че съгласно мен то е доста трудоемко. По-скоро ми се коства, че в тази ситуация може да са били употребявани дрон или мини подводница.

Но по какъв начин тогава тази интервенция е останала незабелязана? Регистрирани са детонации и нищо повече. Защо никой не е видял нищо?

Михаел Гис: Точно за това става въпрос: това са дребни принадлежности, които елементарно биха могли да бъдат прикрити. Тук не се постанова на място да отиде голям военен транспортен съд със съответното съоръжение. Това неотложно би привлякло внимание.

Колко огромен е рискът нещо такова да бъде разкрито? В каква степен Балтийско море е милитаризирано и какви благоприятни условия за наблюдаване съществуват там?

Михаел Гис: Балтийско море се следи доста добре от силите на НАТО, а Германия играе даже водеща роля. Затова считам, че не можем да приказваме за по-голяма интервенция на съветския флот. Сигурен съм в това. Защото силите на НАТО в района щяха да виждат такова наличие.

Нападенията над инфраструктурни обекти, като пътища и мостове, са част от този застрашителен сюжет - в това число и за Бундесвера. Подготвени ли са Бундесверът и НАТО за такива сюжети?

Михаел Гис: Веднага след 24 февруари НАТО предприе ограничения, измежду които е нарасналата бойна подготвеност на частите. Също и Бундесверът реагира уверено: преди малко беше назначено новото управление, което дава отговор за интервенциите на Бундесвера - от задания вътре в страната, свързани с превъзмогването на рецесията, до присъединяване на армията във война.

Един от акцентите е подложен върху реакцията на Бундесвера на така наречените хибридни закани. Това, което се случва в този момент с газопровода " Северен поток ", е типичен случай на хибридна опасност. Това са напълно други измерения и Бундесверът се готви за това.

Означава ли това, че военното наблюдаване ще бъде засилено?

Михаел Гис: Да, военните ще покачат вниманието си.

Има ли някакво прикрито обръщение в сходни дейности?

Михаел Гис: Посланието би могло да бъде това: " Вижте какво можем, какъв брой далеко се простират нашите благоприятни условия - вие на никое място не можете да се чувствате сигурни ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР