Възможно е в началото на юли да констатираме, че инфлацията

...
Възможно е в началото на юли да констатираме, че инфлацията
Коментари Харесай

Икономист: Не очаквам да е фатално закъснението за влизане в еврозоната и Шенген

Възможно е при започване на юли да установяваме, че инфлацията в България се е изравнила със междинната в еврозоната. Това сподели икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

" Очаквам в идващите дни да излезе инфлацията за март и на годишна база чакам в България инфлацията да е под 3%, а в еврозоната - инфлацията към март, на годишна база, е 2,4%. Т.е. прекомерно допустимо е в идващото тримесечие - април, май, юни, когато го отчетем в началото на юли, да установяваме, че инфлацията в България се е изравнила със междинната инфлация в еврозоната. Тогава имаме всички шансове да желаяме един ексклузивен конвергентен отчет, който да касае единствено инфлацията. Би могло да ни бъде направен подобен наесен, по този начин че да можем да спазим опцията в границите на 2025 година да влезем в еврозоната. Дали ще бъде на 1-ви януари, или на 1-ви юли, не мога да кажа, само че начинът да свалим инфлацията доникъде на година ни дава такива шансове ", изясни той в ефира на БНР.  

Според Гълъбинов политическите процеси в страната могат да повлияят на скоростта, с която ще се присъединим към еврозоната и Шенген:

" Не имам вяра това да е някакво съдбовно закъснение - сред 3 и 6 месец, примерно, но отново в границите на 2025 година да успеем да станем пълновръстен член на еврозоната и на Шенген, като влезем и по сухопътни граници ".

По думите на Румен Гълъбинов в България " е включена машина за всеобща дезинформация и втълпяване на страх у хората, че влизането ни в еврозоната е нещо неприятно, а то е тъкмо противоположното - то може да ни донесе единствено позитиви ":

" Ако се погледнат за последните 10 години нарастването на приходите и повдигане на стандарта на живот на страните в еврозоната, съпоставени с страни, които са отвън нея, се вижда, че страни като Унгария, Полша и Чехия изостават по тези индикатори. Не би следвало да има терзание, че ще обеднеем. Напротив - ще забогатеем ".   

Малко допълнително ни идва антиевропейското говорене, счита икономистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР