Възможно е в близко бъдеще Украйна да получи американски касетъчни

...
Възможно е в близко бъдеще Украйна да получи американски касетъчни
Коментари Харесай

Байдън търси ключа към разбиването на руската отбрана, залага се на касетъчни боеприпаси

Възможно е в близко бъдеще Украйна да получи американски касетъчни муниции - във всеки случай този въпрос се разисква в администрацията на президента на Съединени американски щати Байдън, оповестява CNN, базирайки се на осведомени източници.

Според информаторите на CNN решение ще бъде взето в близко бъдеще. Възможно е касетъчните муниции да бъдат включени в пакета от военна помощ за Киев през юли.

Служители в Белия дом считат, че тези муниции, насъбрани от Съединени американски щати в огромни количества, могат доста да оказват помощ на въоръжените сили на Украйна. Както знаете, по-рано Вашингтон разгласи последователно прекъсване на " касетниците " от 2016 година

В същото време CNN отбелязва, че по-рано Съединените щати не са били склонни да доставят касетъчни муниции заради заплахата, която съставляват за цивилните. Освен това преди време Конгресът на Съединени американски щати наложи ограничавания върху възможните им доставки за други страни.

Екипът на Байдън обаче обмисля премахването на тези ограничавания от президента - такава опция е планувана в закона.

Между другото, на 23 юни американското издание Politico, базирайки се на почитан чиновник от администрацията на Байдън, заяви, че решението за доставка на касетъчни муниции DPICM на Киев към момента не е взето.

Изданието цитира и мнението на Лора Купър, заместник-помощник на ръководителя на Пентагона за Русия, Украйна и Евразия, съгласно която DPICM са стандартни усъвършенствани муниции с двойна приложимост, които могат да трансформират обстановката на фронта и да допринесат за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Тя означи, че доставките на касетъчни муниции за украинската страна могат да стартират, в случай че рестриктивните мерки, наложени от Конгреса, бъдат отстранени, както и удобна реакция от съдружниците на Съединени американски щати, които преди този момент са подписали спогодба за тяхната възбрана.

Трябва да напомним, че конвенцията за касетъчните муниции е подписана от 123 страни (110 от тях са ратифицирали) и влезе в действие през 2010 година Тя не разрешава потреблението, преместването и натрупването на този тип оръжия.

Касетъчните муниции се разграничават от стандартните по това, че покриват огромни площи с огън, потреблението им в обитаеми места, изключително в градовете, съставлява заплаха за цивилните. Те съставляват касетъчна бойна глава, цялостна с голям брой дребни снаряди.

Военният специалист Виктор Литовкин не се съмнява, че Вашингтон въпреки всичко ще реши да изпрати тези муниции на украинската страна.

- Вероятността за това е много огромна, на практика няма подозрение, че това ще се случи. Американците неведнъж са доказвали, че могат да доставят съвсем всевъзможен тип оръжие на Киев.

" СП ": Каква е заплахата от касетъчните муниции?

- Опасни са на първо място за цивилните. Именно против тях интернационалната спогодба не разрешава потреблението им в селища, където елементарните жители, които не вземат участие във военни дейности, могат да пострадат от тях. Но, както знаем, за въоръжените сили на Украйна цивилното население в действителност е цел по време на военни дейности.

Припомняме, че имаше образци, когато украинската страна изстреля ракети " Точка-У " с касетъчни муниции тъкмо против цивилното население.

Освен това, това се правеше систематично в продължение на осем години, когато Донбас беше обстрелван. Така че тук няма нищо ново, Украйна към този момент се утвърди като извършител на разнообразни правила и конвенции.

" СП ": Но по какъв начин Съединените щати ще обяснят тези доставки на света и някои от своите съдружници, откакто стартират да ги доставят?

- Нека не се занимават с никакви пояснения! Вашингтон с дейностите си в продължение на дълъг интервал от време потвърди, че не го интересува нито международното публично мнение, нито нечии гласове срещу, в това число и нашия.

Дори да има възражения от интернационалните структури, те няма да ги чуят. Производството на тези муниции е печеливш бизнес, играе съществена роля за тях.

" СП ": Значи те ще се опълчват даже на решението си за последователно унищожаване на касетъчните муниции от 2016 година? Излиза, че като цяло не е имало отвод?

- Разбира се, че не нямаше. Можете да си припомните истории с други типове оръжия. Да кажем химически. Страната ни, в сходство с подписаната спогодба, ликвидира запасите си от химически оръжия. Съединени американски щати не го направиха.

Те към момента не са ликвидирали бактериологичните оръжия - също така те се занимават с производството им на територията на други страни. Американците към момента не са утвърдили контракта за възбрана на нуклеарните опити. Като цяло има доста неразрешени моменти, които Вашингтон подценява в ползите си.

Военният специалист Юрий Кнутов напомни, че неспазването от страна на Съединени американски щати на интернационалните конвенции за ограничение на разнообразни типове оръжия е добре прочут факт.

- От една страна, те се опълчват на потреблението на така наречен нечовешки средства за заличаване, въпреки това, предизвикват потреблението им в този спор.

Например организацията Human Rights Watch разгласи потреблението на противопехотни мини от Киев и се опълчи на потреблението им. Украинската страна обаче продължава да употребява тези мини и явно с единодушието на кураторите.

Подобна е и историята с касетъчните муниции – помним по какъв начин въоръжените сили на Украйна нападнаха гарата на Краматорск с ракети „ Точка-У “ с този тип муниции, което докара до огромни жертви измежду цивилното население. Или сходни офанзиви против Донецк.

" СП ": Защо това оръжие е рисково на първо място за елементарните жители?

- Тези муниции се употребяват за поразяване на местата за скупчване на персонален състав и военна техника. На процедура те се употребяват за дестабилизиране на вътрешната конюнктура и нанасяне на удари по незащитени, т.е. цивилни лица.

Военните могат да се скрият, да намерят заслон - те минават особено образование. Нашите военнослужещи са добре подготвени да разпръскват бойна техника и персонален състав, да намират нужните укрития. Така че опасността тук е най-вече за неподготвени цивилни.

" СП ": Какви касетъчни муниции могат да доставят Съединени американски щати на Киев?

- Най-вероятно това ще бъдат ракети с касетъчна бойна глава за РСЗО HIMARS, както и касетъчни бомби. Всичко това демонстрира, че Вашингтон настойчиво ескалира военните дейности.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР