Възможно е Русия да е екзекутирала повече от 30 неотдавна

...
Възможно е Русия да е екзекутирала повече от 30 неотдавна
Коментари Харесай

ООН: Русия е екзекутирала 32 украински военнопленници за три месеца

Възможно е Русия да е екзекутирала повече от 30 наскоро пленени украински бойци тази зима, излиза наяве от информация, получена от службата на Организация на обединените нации за човешките права, заяви изданието " Политико ".

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида е удостоверила " три случая, при които съветски военнослужещи са екзекутирали седем украински бойци ", написа в най-новия на Организация на обединените нации за положението на човешките права в Украйна.

Документът обгръща интервала от 1 декември 2023 година до 29 февруари 2024 година  В него са регистрирани 12 случая на изтезания на минимум 32 украински военнопленници.

В осем от голям брой оповестени видеоклипове се вижда по какъв начин съветски военнослужещи убиват украински военнопленници, които са поставили оръжие или употребяват украински военнопленници като човешки щитове.

" Към 29 февруари 2024 Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида получи информация, потвърждаваща достоверността на един от тези видеоклипове ", се споделя в отчета. " Във въпросното видео наподобява, че група въоръжени съветски бойци застава на 15-20 метра зад трима украински бойци, които са застанали на колене с ръце зад главите. След няколко секунди от оръжията на съветските бойци излиза пушек и украинските военни падат на земята ", прибавя отчета. " След това един от въоръжените бойци се доближава до телата и стреля по един от бойците, който лежи на земята ", се споделя още в отчета.

Тази зима Русия освободи 60 украински военнопленници, отбелязва " Политико ". Един от тях е удостоверил пред Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, че сниманото на видеоклипа се е случило покрай Роботине през декември 2023 година и че убитите бойци са от неговото поделение.

В различен случай трима украински военнопленници, хванати от съветски войски, са били екзекутирани при започване на януари 2024 година в Запорожка област.

" Според очевидец двама украински бойци били екзекутирани на място, откакто се предали. Руските бойци умъртвили трети украински военнопленник, който бил ранен от мина, до момента в който правил разминиране по насила от страна на съветските военни ", написа в отчета.

Освободените военнопленници споделили на чиновници на Организация на обединените нации, че съветските сили са ги изтезавали, до момента в който са били в плен.

" В един случай украински военнопленник описал по какъв начин бил покорен от съветските въоръжени сили през ноември 2023 година в Запорожка област и бил отведен в колиба в частен дом, където трима съветски бойци го разпитвали и изтезавали, с цел да извлекат информация с боен темперамент ", написа в отчета. " Извършителите го ритали в лицето и тялото толкоз мощно, че му счупили ребрата, задушавали го с найлонова торба и заплашвали да го екзекутират и да му отрежат ухото, до момента в който притискали нож към него ", прибавя отчета.

Докладът на задачата на Организация на обединените нации за Украйна съдържа и информация за насилието на съветската администрация против жителите на окупираните територии. По-конкретно, става дума за убийства на цивилни, случайни арестувания и ограничавания на свободата на изложение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР