Възможно е прокурор да разследва главния прокурор. Когато срещу главния

...
Възможно е прокурор да разследва главния прокурор. Когато срещу главния
Коментари Харесай

Професор: Президентът излиза извън своите правомощия

 " Възможно е прокурор да проверява основния прокурор. Когато против основния прокурор има сигнал, анкета, следствие или други процесуални дейности, то неговите функционалности по член 126 алинея 2 не работят. Т.е. той може да бъде разследван от различен прокурор ". Това съобщи шефът на Института за страната и правото към Българска академия на науките проф. доктор Ирена Илиева в предаването  " Здравей България ". Тя преподава и в Юридическия факултет на Пловдивския университет.

" Няма спор, че в самата прокуратура самостоятелността на всеки един прокурор е безусловно обезпечена. Г-н Иван Гешев съблюдава прецизно този принцип ", сподели още тя.

Според нея, с настояването на оставка на основния прокурор, президентът излиза отвън пълномощията си.  " Президентът Румен Радев може в персонално качество като жител да желае оставката на основния прокурор, само че в тази ситуация той е привързан от Конституцията и в случай че няма искане от пленума на Висшия правосъден съвет, той няма по какъв начин да приключи неговите пълномощия ", уточни Ирена Илиева.

" Това е едно политическо искане ", допълни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР