Възможно е при обсъждане със социалните партньори и при постигане

...
Възможно е при обсъждане със социалните партньори и при постигане
Коментари Харесай

Минималната заплата може да се увеличи още един път тази година |

Възможно е при разискване със обществените сътрудници и при реализиране на единодушие да има още една актуализация на минималната работна заплата, разгласи общественият министър Георги Гьоков пред Българска национална телевизия .

Изказването му е във връзка желаното от синдикатите нарастване на минималната работна заплата (КНСБ предлага тя да стане 764 лева, а КТ " Подкрепа " упорства за 840 лева.) поради инфлацията. Днес се организира и среща по тематиката на Националния съвет за тристранно съдействие в Министерския съвет.

Министърът съобщи, че нуждата от нарастване ще стане ясна, когато инфлацията изпревари нарастването на заплатата. По думите му до юни, когато държавното управление възнамерява да актуализира Бюджет 2022, ще стане ясна и точната сума на нарастването, в случай че има такова.

" Никой не оспорва това, че минималната работна заплата би трябвало да пораства ", съобщи той.

Гьоков изясни, че до края на 2022 година държавното управление би трябвало да изработи механизъм за установяване на минималната работна заплата. Такъв е и заложеният в коалиционното споразумение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България период. Той заяви, че над половин милион българи работят на минимална работна заплата, само че регистрира като триумф това, че поетапното нарастване на възнагражденията е довело на понижаване на броя на хората, които са в риск да живеят под линията на беднотия.

Социалният министър заяви, че е основана и работна група за разработване на тактика по приходите.

" Очакваме напълно скоро да бъде призната европейската инструкция за съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз, в която ще бъдат разказани някакви правила при определянето й и ние, транспонирайки директивата в нашето законодателство, би трябвало да се съобразим с нея. "

Той регистрира, че българите са с най-ниските приходи в Европейски Съюз, само че съобщи, че положителният живот на хората и високите приходи зависят от стабилността на стопанската система.  По думите му освен българската, само че и международната стопанска система се въздействат от коронакризата и от войната в Украйна. 

Георги Гьоков заяви още, че днес е удължена мярката 60/40 до юни. Той акцентира, че даже в страната да няма нито един инфектиран, то последствията от пандемията за бизнеса ще продължат да се усещат. Това е и повода за решението на държавното управление да изплаща тези помощи до края на юни.

Като триумф на държавното управление министърът регистрира запазването на равнището на безработицата, случило се поради мярката 60/40, както и поради обезщетенията за бизнеса за високите цени на тока.

Гьоков посочи, че ще се работи за приемането на формулировка за енергийна беднотия. Това ще способства за общественото подкрепяне изключително предвид на идното излизане на семействата на свободния пазар.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР