Възможно е при нов състав на Конституционния съд/КС/, президентът отново

...
Възможно е при нов състав на Конституционния съд/КС/, президентът отново
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Радев може пак да сезира КС при нов състав

Възможно е при нов състав на Конституционния съд/КС/, президентът още веднъж отново да сезира съда за конституционните промени, касаещи служебните държавни управления, разяснява пред БТВ преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Според нея претекстовете, с които част от конституционните съдии, са оповестили за непротивоконституционни тези промени, са много постни. По думите й това демонстрира непознаване на логиката на парламентарното ръководство и парламентаризма.

По отношение на третият мандат тя уточни, че Има Такъв Народ е единствената група, в която не се вижда разединение. Според нея обаче на партията ще бъде мъчно да изведе тематики, които да обединят всички политически сили. Киселова е на мнение, че договарянията за кабинет с третия мандат може да се окажат Сизифов труд. Тя е безапелационна, че отиваме на избори през октомври.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков съобщи, че не споделя решението на Конституционен съд за служебния кабинет. Той акцентира, че конституционните съдии са разграничени по тематиката.

По думите му разделянето на Висш съдебен съвет няма да докара до повишение на качеството на правораздаването.

" Ако желаеме правосъдна промяна, би трябвало фокус върху законодателството. Конституцията бе изменена, с цел да може едни хора да циментират своите възгледи за правосъдната власт ", счита Цеков.

Според него Има Такъв Народ е единствената група, подготвена да води договаряния с третия мандат, само че различен е въпросът дали тези диалози имат капацитет да доведат до нещо.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР