Възможно е от 1 април аптеките да спрат да изпълняват

...
Възможно е от 1 април аптеките да спрат да изпълняват
Коментари Харесай

Фармацевти алармират: От 1 април аптеките може да не продават лекарства по НЗОК

Възможно е от 1 април аптеките да спрат да извършват предписания по Здравна каса, предизвестяват от Българския фармацевтичен съюз. Причината е в напрежение в договарянията сред организацията и здравната каса. 
Ако двете страни не подпишат рамковия контракт до края на седмицата, това ще провокира рецесия, от която най-вече ще пострадат пациентите.
„ Договарянето с касата вървеше добре, подобрихме методът на надзор – направихме го предпазен – лекарят да не може да бърка, когато предписва, и фармацевтът да не може да отпуска по неверни предписания. Това щеше да облекчи и фармацевти, и лекари, и най-много пациентите. Изведнъж, в последните дни на договарянето с касата се появиха претенции, които на процедура опонират на нормативната уредба “, сподели пред bTV Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.
Предложението, което е изумило фармацевтите, планува пациентът да не може да получава по-малко медикаменти, в сравнение с са предписани от лекаря Ако са предписани три лекарствени продукта, само че не желаете едно от тях, не може да вземете другите две. Също не може да вземете постановен артикул, в случай че има по-малко опаковки от тези в рецептата, изясни Маринов.
По думите му това лишава българите от достъп до лекуване.
bTV потърси за мнение и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откъдето дадоха отговор документално: „ При разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени артикули, е належащо да се съблюдава лекарското наставление от позиция, както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия. Само по този начин ще се подсигурява осъществяване на назначената лечебна скица в цялостния ѝ тип и размер “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР