Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение

...
Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение
Коментари Харесай

Здравният министър: Възможно е още следващата седмица да има разрешение за трета доза ваксина

Възможно е още през идната седмица да бъде издадено позволение за трета имунизационна доза. Това изясни пред БНР служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Има публично мнение на Европейската организация по медикаментите, която не изключва опцията, в смисъл не не разрешава, слагането на трета доза, изясни министърът.

" Препоръчва на всяка страна сама за себе си да реши според от мненията на нейните консултативни препоръки. Аз съм основал подобен съвещателен съвет, идващите дни ще получа мнение за това по кое време и в какви случаи може да се ползва трета доза и дали би трябвало да се ползва. Ако това мнение е положително и са избрани категориите лица, ще се допусне публично слагането на трета доза и в нашата страна. "

Д-р Кацаров съобщи, че е притеснителна смъртността при инфектираните с ковид:

" Смъртността е директно обвързвана с имунизирането на възрастните хора. Затова имунизацията на възрастните е мой приоритет, само че преди този момент не беше по този начин при започване на имунизационната акция - те бяха сложени в 4 група за имунизиране ", съобщи той.

Около 95% от умрелите и от настанените в лечебни заведения не са имунизирани против ковид, разгласи министър Кацаров.

" Между 94% и 96% от хоспитализациите са на неимунизирани хора. Така е и с умрелите. Смъртните случаи измежду имунизирани са един на хиляда, колкото при грипа. Сред неимунизираните на 100 заболели умират четирима. "

Служебният министър на опазването на здравето упрекна някогашният министър председател Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре имунизацията с " АстраЗенека ", след което я е разрешил, само че в следствие в този момент няма искащи да се ваксинират с тази ваксина.

" Имаме контрактувани 4,5 млн. ваксини и никой не желае да се имунизира с тях ".

По думите на здравния министър, страната се е провалила с метода, по който е управлявала процеса на имунизиране през цялото време:

" Това докара до основаване на отрицателни настройки по отношение на имунизациите, които в този момент е доста мъчно да бъдат преодолени. Липсата на задоволително имунизирани хора е разликата сред нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече инфектирани хора, само че по-малко умряли, при нас е противоположното - не чак толкоз доста инфектирани, само че повече умряли ".

" Мерките са задоволителни, те са такива, каквито подхождат на обстановката ", безапелационен е доктор Стойчо Кацаров. По думите му, прецизно съблюдаване на ограниченията ще разреши малко време, в което те да бъдат прилагани, в случай че не се съблюдават - може да се наложи да се вкарат и по-строги.

" Целта на ограниченията е да понижим натиска върху лечебните заведения и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с коронавирус заболели, с цел да не се стигне до грозните обстановки от предходната година, когато имаше умиращи заболели пред входа на лечебните заведения, тъй като няма къде да бъдат признати. Това няма да го допуснем! ".

Здравният министър акцентира, че ограниченията на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на имунизиране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР