Възможно е Кремъл да се опитва да възстанови ролята на

...
Възможно е Кремъл да се опитва да възстанови ролята на
Коментари Харесай

ISW: Кадиров сменя Пригожин на първата бойна линия в Украйна

Възможно е Кремъл да се пробва да възвърне ролята на кадировците като съществена нападателна мощ след кулминационната точка на силите на „ Вагнер “ и изтеглянето им от фронтовата линия. Това се споделя в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW). По-рано ISW беше оценила, че съветският президент Владимир Путин се е опитвал да окаже напън върху Кадиров за увеличение на ролята на чеченските бойци в бойните интервенции най-малко от обществената среща на Путин с Кадиров на 13 март.

На 20 май Кадиров също по този начин твърди, че се е срещнал с Путин в Пятигорск, Ставрополски край, по времето, когато групата „ Вагнер “ твърди, че е победила в Бахмут.

Кремъл не разгласява доклад от тази среща, а Кадиров твърди, че се е похвалил на Путин, че в Украйна работят седем чеченски полка и четири батальона.

По-късно, на 26 май, Кадиров посочи, че в Украйна има 7000 чеченски военнослужещи.

Споменаването от съветското МО на интервенциите на „ Ахмат “ в посока Маринка един ден преди в началото декларираната от Вагнер дата на евакуиране на 1 юни демонстрира, че Путин може да е принудил Кадиров да поеме настъпателна роля във войната, с цел да компенсира евентуалната кулминационна точка на Вагнер.

Възможно е Кремъл да възприема чеченските елементи като неизползвана настъпателна мощ, която може да възвърне способността на Русия да поддържа едновременни настъпателни старания по няколко оси на нахлуване. Ако изказванията на Кадиров, че разполага със 7000 военнослужещи в Украйна, са близки до истината, неговите сили няма да могат да организират сполучливо голям брой обилни настъпателни интервенции.

Руското военно командване евентуално е наредило на силите на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров да стартират настъпателни интервенции в Украйна след изтеглянето на силите на групата „ Вагнер “ от Бахмут. На 31 май Кадиров съобщи, че чеченските сили са получили нова заповед и са поели отговорност за фронтовата линия в Донецка област.

Кадиров твърди, че чеченските елементи би трябвало да стартират „ дейни бойни дейности “ и да „ освободят редица обитаеми места “. Кадиров добави, че чеченските специфични сили „ Ахмат “ (Спецназ) и полкът със особено предопределение „ Север-Ахмат “ са се трансферирали на направлението Маринка югозападно от град Донецк. Руското министерство на защитата (МО) също по този начин твърди, че щурмови отряди от 5-та обособена мотострелкова бригада на 1-ви армейски корпус и Спецназ „ Ахмат “ са провели настъпателни интервенции в направление Маринка.

Кадиров означи, че съветското военно командване е наредило на съветските сили, на силите на Росгвардия (Руската национална гвардия) и на чеченския Ахмат да стартират настъпателни дейности по фронтовата линия и в Запорожка и Херсонска област.

Кадиров твърди, че тези елементи към този момент са почнали тактическа подготовка за тези настъпателни дейности, и декларира, че настъпателните интервенции на частите „ Ахмат “ са почнали преди украинските сили да стартират контранастъпление. Към момента на правене на сегашния отчет ISW не е следила признаци за чеченски настъпателни интервенции в Запорожие или Херсон.

Заявеното завръщане на чеченските сили към настъпателни интервенции ще прекъсне близо едногодишното спиране на Кадиров от присъединяване в интензивни бойни интервенции. Чеченските сили значително действаха в тила след присъединяване си в сраженията за Мариупол, Северодонецк и Лисичанск – като се изключи някои настъпателни дейности в региона на Билохоровка, Луганска област.

ISW също по този начин следи, че силите на Кадиров работят като полицейски сили в тила в Южна Украйна и правят местни разследващи интервенции в Запорожка област.

Кадиров също по този начин твърди, че към 8 май в Чечения се намират 3300 военнослужещи от полка „ Север-Ахмат “, и ISW реши, че Кадиров може би е съхранил силите си, вместо да ги изпрати на фронтовата линия.

Ограниченото присъединяване на чеченските елементи на фронтовата линия, наред със мощния акцент, който Кадиров слага върху набирането на бойци, може да подсказва, че Кадиров се колебае дали да ангажира силите си за накъсване на настъпателните интервенции в Украйна макар ултранационалистическите си разкази.

Възможно е Кремъл да се пробва да прекъсне връзките на Кадиров с финансиста от „ Вагнер груп “ Евгений Пригожин и да подчертае федералната власт над чеченските сили. На 31 май Пригожин отговори на известията за прекачване на чеченски сили в окупираната Донецка област, като съобщи, че е убеден, че силите на Кадиров ще съумеят да завладяват някои обитаеми места в района, само че акцентира, че Кадиров не е претрупан със задачата да превземе цялата Донецка област.

Пригожин също по този начин означи, че не е осведомен с новите позиции на чеченските елементи, защото тази информация е секретна. В началото на май Кадиров взе участие в опита за изнудване на Пригожин, целящ да принуди съветското МО да отпусне спомагателни военни доставки на „ Вагнер “ в Бахмут.

Кадиров твърди, че неговите сили ще сменят силите на Вагнер на 6 май, и даже непосредствено желае от Путин да позволи прехвърлянето на чеченски сили от други посоки в Бахмут.

Възможно е Путин да е възприел държанието на Кадиров като опасност за своя надзор, като се има поради, че Кадиров и Пригожин са провели сполучлива взаимна осведомителна акция при започване на октомври 2022 година, с цел да улеснят измененията във военното командване.

Възможно е Путин или съветското военно командване да са наредили на Кадиров да усили наличието на своите елементи на бойното поле в отговор на опита за изнудване от президента на Чечня.

Официалните съветски отговори на неотдавнашните офанзиви против Русия евентуално остават незадоволителни, с цел да задоволят желанието на съветското ултранационалистическо осведомително пространство за ескалация на войната. На 29 май губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков прикани съветските сили да завладяват град Харков и Харковска област, с цел да основат бариера сред Белгородска област и Украйна.

По-късно, на 31 май, Гладков разгласи евакуацията на деца от граничните региони на регионите Шебекино и Грайворон – в това число 300 деца, преместени във Воронежка област – в отговор на „ влошаващата се “ обстановка по границата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява изказванията на Гладков на 29 май, с което провокира прочут яд в съветското осведомително пространство.

Бившият съветски офицер и гневен националист Игор Гиркин разкритикува Песков, съветския президент Владимир Путин и съветския министър на защитата Сергей Шойгу за нежеланието им да реагират на нападенията против съветска територия.

Руските военни блогъри се оплакват от неналичието на съветска военна ескалация за обезпечаване на граничните региони в Белгородска и Курска област най-малко от септември 2022 година, като постоянно подлагат на критика Кремъл, че не реагира задоволително на нападенията против съветска територия и не се е посветил напълно на военните старания.

Евакуациите и мненията на Песков значително подхождат на нежеланието и неспособността на Путин да ескалира значимо войната, с изключение на посредством пълномащабна обща и икономическа готовност, както ISW към този момент е оценявала.

Основни заключения

Руското военно командване евентуално е наредило на силите на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров да стартират настъпателни интервенции в Украйна след изтеглянето на силите на групата „ Вагнер “ от Бахмут. Заявеното връщане на чеченските сили към настъпателни интервенции ще прекъсне близо едногодишното спиране на Кадиров от присъединяване в бойни интервенции с висока активност. Възможно е Кремъл да се пробва да вкара още веднъж кадировците като съществена нападателна мощ след кулминационната точка на силите на Вагнер и изтеглянето им от фронтовата линия. Възможно е също по този начин Кремъл да се пробва да прекъсне връзките на Кадиров с финансиста на „ Вагнер “ Евгений Пригожин и да подчертае още веднъж федералната власт над чеченските сили. Официалните съветски отговори на неотдавнашните набези против Русия евентуално остават незадоволителни, с цел да задоволят желанието на съветското ултранационалистическо осведомително пространство за ескалация на войната. Руските сили направиха наземни офанзиви северозападно от Сватове и южно от Кременна. Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви в региона на Бахмут и по линията Авдиевка-Донецк. Руските сили не престават да се концентрират в Южна Украйна. Руската Държавна дума наподобява обмисля ограничения за легализиране на военното набиране на сегашни или някогашни съветски мъже, лишени от независимост. Комисарят по правата на индивида на Върховната рада на Украйна Дмитрий Любинец разгласи, че Украйна разполага с нов метод за репатриране на украински деца, отвлечени в Русия.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР