Възможно е каталунският лидер Карлес Пучдемон да потърси политическо убежище

...
Възможно е каталунският лидер Карлес Пучдемон да потърси политическо убежище
Коментари Харесай

Ще търси ли Пучдемон политическо убежище в ЕС?

Възможно е каталунският водач Карлес Пучдемон да потърси политическо леговище в Белгия. Това съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен , който добавя, че този сюжет би основал дипломатически проблем с Испания.
Той съобщи в Twitter през вчерашния ден, че не е изключено Пучдемон да потърси леговище в Белгия, като страна-членка на Европейският съюз. По думите му обаче белгийските управляващи не търсят подобен сюжет.
Франкен прибавя още, че в случай че се появи такова искане от страна на Пучдемон, ще се стигне до утежняване на дипломатическата обстановка с испанските управляващи.

Francken: " Catalaanse minister-president Puigdemont mag politiek asiel aanvragen " https://t.co/TLi1DS54Dh
— Theo Francken (@FranckenTheo) 29 октомври 2017 година
Към момента обаче няма данни Пучдемон да е изискал леговище, откакто Испания пое контрола над каталунското държавно управление.
Междувременно зам.-председателят на районното държавно управление Ориол Хункерас съобщи, че каталунското управление не признава решенията на Мадрид за оставка на самостоятелния началник и за разпускането на районния парламент след провъзгласяването на независимостта на Каталуния.
По думите му държавното управление Барселона продължава да работи. „ Президент на страната е и продължава да бъде Карлес Пучдемон, а ръководител на Народното събрание е и продължава да бъде Карме Форкадел. Така ще бъде до деня, когато жителите не решат друго в хода на свободни избори “, декларира той.
Хункерас добави, че в околните дни управлението на Каталуния ще предприеме стъпки за консолидиране на провъзгласената република. „ В околните дни ще вземем редица решения и не всеки път ще бъде елементарно те да бъдат разбрани “, предизвести той.
В петък Народното събрание на Каталуния разгласи самостоятелност, само че Сенатът на Испания утвърди предлагането на държавното управление в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който до момента не бе прилаган. Чрез него Мадрид мощно лимитира автономията на Каталуния и отстранява от служба Карлес Пучдемон, както и цялото районно държавно управление.
Над 90% от участниците в локалния референдум гласоподаваха за самостоятелност на Каталуния, само че самите участници бяха по-малко от половината от каталунските гласоподаватели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР