Възможно е Израел да бъдат съден за военни престъпления заради

...
Възможно е Израел да бъдат съден за военни престъпления заради
Коментари Харесай

Израел може да бъдат съден за военни престъпления заради глада в Ивицата Газа

Възможно е Израел да бъдат съден за военни закононарушения поради пагубния апетит в Ивицата Газа. Това ставя ясно от думите на комисаря по човешките права в Организация на обединените нации Волкер Тюрк пред Би Би Си.

Доклад, подсилен от Организация на обединените нации, даде на членовете на организацията твърди статистически доказателства, че филантропичната злополука в Газа се трансформира в апетит, породен от хората. Това усилва апелите към Израел да съблюдават правните си отговорности и да пазят палестинските цивилни жители, както и да обезпечават филантропична помощ за нуждаещите се.

Министърът на стопанската система на Израел Нир Баркат, почитан политик в партията Ликуд на Бенямин Нетаняху, отхвърли изказванията и ги назова „ цялостни нелепости – изцяло безконтролно нещо да се каже “.

Подобно на сътрудниците си от кабинета, Баркат настоя, че Израел позволява цялата помощ, предлагана от Съединени американски щати и останалия свят. Израел твърди, че Организация на обединените нации не съумява да разпредели всичко, което е останало, откакто Хамас си вземат, каквото им хареса.

В изявлението от Женева Воклер Тюрк споделя, че са се появили доказателства, че Израел забавя или задържа доставката на помощ.

Той осъди офанзивите на Хамас против израелски цивилни и бойци на 7 октомври, в това число убийства, изнасилвания и взимане на заложници. Но той също съобщи, че никоя страна във войната не би трябвало да заобикаля отговорността за дейностите си, в това число за всеки опит да се задържат доставките на помощ от хората, които се нуждаят от нея в Газа.

„ Всички мои сътрудници не престават да ни споделят, че има доста администрация. Има спънки. Има пречки… Израел е отговорен в забележителна степен “, сподели той.

„ Мога единствено да кажа, че обстоятелствата приказват сами за себе си… Разбирам, че това би трябвало да се управлява, само че не може да отнеме дни, с цел да стане.

„ Когато поставиш толкоз доста условия и условия на масата, които са тотално нелогични в миг на криза… това повдига въпроса дали тези обструкции, които виждаме в този момент, не са наложени, с цел да се употребява гладът като оръжие “, добавя той.

На този декор на границата с Ивицата Газа покрай Рафа конвои от камиони с филантропични помощи постоянно се задържат за дълго. Причината – с цел да влязат в Газа, те би трябвало да минат през израелска територия и редица бюрократични спънки. Поради тази причина доста страни, измежду които Йордания, Съединени американски щати и Англия, бяха принудени да пускат филантропични помощи от въздуха – най-неефективният метод за доставка. Повечето от помощите падат в морето и към този момент има редица случаи на удавяне на палестинци, които са се борили да доближат до някой от пакетите.

От Съединените щати изпращат и инженерна флотилия покрай морския бряг на Газа, която би трябвало да построи краткотрайна платформа. Тя ще бъде употребена за доставка на артикули от първа нужда.

Нищо от това не би било належащо, в случай че Израел даде цялостен пътен достъп до Газа и форсира доставката на филантропични доставки през модерното контейнерно пристанище в Ашдод, единствено на към половин час път с кола на север от Ивицата Газа.

Последният отчет с данни за рецесията в Ивицата Газа е направен от IPC – реномирана организация, която работи с държавни управления по целия свят и Организация на обединените нации, като събира данни за мащаба на международния апетит. Заглавието на текста е тъмно – „ Ивицата Газа: Гладът е неминуем, 1,1 млн. души са в обстановка на пагубна хранителна неустановеност “.

Неговите данни изясняват по какъв начин гладът може да настъпи когато и да е през идващите осем седмици или, в случай че няма преустановяване на огъня и филантропична помощ не се излее в линията Газа.

От Би Би Си показват, че за палестинските фамилии гладът е напълно действителен. Седмици наред те водят децата си в една от дребното работещи лечебни заведения в Ивицата, откакто децата им гладуват и заболяват.

Момичето, Нура Мохамед, има белодробна и чернодробна фиброза, положения, които могат да бъдат съдбовни даже в спокойно време. В месеците на апетит след началото на войната и без вярната здравна помощ тя бързо се утежнява.

„ Дъщеря ми не може да се движи “, сподели майка й. „ Тя е анемична, постоянно спи и няма нищо питателно за ястие. “

Нура най-малко стига до болничното заведение. Повечето от малко над един милион поданици на Газа, за които се счита, че имат остра потребност, няма да имат тази опция.

Доказателствата за филантропичната злополука в Газа са големи, написа Би Би Си. Снимки от болничното заведение демонстрират деца с подути стави, отпаднали крака и дерматит, всички типичен признаци на остро недохранване.

„ С цялото ми почитание, само че ние се борим със злото. Очакваме светът да ни помогне в тази битка, до момента в който не заличим „ Хамас “ от картата “, разяснява икономическият министър на Израел.

„ Единственото, което мога да им кажа в отговор е, че стартира да има интернационален консенсус за филантропичната злополука в Газа. Ситуацията там е толкоз трагична, че огънят би трябвало неотложно да бъде спрян. Това е отговорът ми “, споделя Тюрк.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР