Възможно е и други депутати от ИТН да подкрепят правителството

...
Възможно е и други депутати от ИТН да подкрепят правителството
Коментари Харесай

Независимият Иво Атанасов: Кирил Петков не ни е предлагал пари и постове

Възможно е и други депутати от Има Такъв Народ да поддържат държавното управление на Асен Василев, съобщи Георги Георгиев
Искаме да се срещнем с програмата, по която ще работи държавното управление и Народното събрание, с цел да създадем своите разбори и всеки от нас настрана да реши дали ще поддържа това държавно управление или не. Това сподели пред Българска национална телевизия самостоятелният народен представител Иво Атанасов, който се отдели от групата на Има Такъв Народ.

Той изиска да знае по какъв начин ще се работи по проект и график във връзка със законодателната активност на Народно събрание, какви задания и цели има държавното управление и каква е времевата рамка.

„ Ние сме доста разнообразни като хора. С напускането на Има Такъв Народ всеки един се почувства свободен във взимането на решенията “, сподели Атанасов. Той е безапелационен, че „ Продължаваме Промяната “ не са предложили пари на самостоятелните депутати и не са им обещавали постове.

„ На нас Кирил Петков не ни е предложил нищо. Нито парични суми, нито постове. При срещана с него ни срещна с политиката и задачата, която има Политическа партия и търсеше съидейници, и ние в доста от случаите сме на едно и също мнение. Това, което ни обединяваше в Има Такъв Народ, беше битката с незаконния модел на ГЕРБ и придворните на ГЕРБ. Нито ни е обещавал, нито ние сме желали нещо “, сподели Атанасов.

Той акцентира, че няма желание да желае нещо. И шестимата самостоятелни депутати не са имали условия за постове.

„ В персонален проект ме интересува да направя разбор за желанията на тройната коалиция. Но ме интересува и персоналния състав на това държавно управление. Може да има съвпадения по стратегиите, само че в персоналния състав, в случай че има лица, в които има подозрение, че няма да свършат избрана работа, ще изкажем мнение. По-важни са политиките, само че са значими и лицата “, сподели Атанасов.

Депутатът предвижда, че имената на министрите ще станат ясни, откакто Политическа партия съберат поддръжката на 121 депутати.

В Има Такъв Народ, по думите му, е било цялостно затъмнение. Със Слави Трифонов не са се виждали последната една година. За дейностите на управлението са разбирали от обществените мрежи, от новините и сътрудници депутати.

Атанасов уточни, че през вчерашния ден на срещата с Политическа партия са били петима, тъй като шестият - Кирил Симеонов не е бил в София, само че на следващия ден той ще се срещне с договарящите от Политическа партия.

Той предвижда, че е допустимо Политическа партия да звънят на някои депутати, с цел да ги поканят на договаряния, само че сподели, че самият той не се е обаждал на никого. Не е разговарял и с Елена Гунчева от „ Възраждане “ и не знае дали Политическа партия имат ангажименти с нея.

Той не разяснява дали Виктория Василева от Има Такъв Народ ще напусне Народно събрание, само че я дефинира като „ най-качественият човек в управлението на партията “. Атанасов счита, че към този момент математиката не е в интерес на новия проектокабинет. До петък би трябвало да стане ясно дали има късмет.

Възможно е и други депутати от Има Такъв Народ да поддържат държавното управление на Асен Василев. Това съобщи от своя страна пред NOVA самостоятелният народен представител Георги Георгиев, който съще е измежду напусналите „ ИТН “.

Не единствено хора от екипа на Василев и Петков, а и самостоятелните депутати се обаждали на сътрудниците си от Има Такъв Народ, стана ясно от думите му. „ И ние приказваме с тях. Не ги притискаме. По-скоро диалозите са те да си решат по съвест. Това ще се види на самото гласоподаване “, сподели Георгиев.

Той уточни, че Виктория Василева също е била „ на косъм “ да напусне Има Такъв Народ. „ Възможно беше и тя да е с нас, само че в един миг се отдръпна “, сподели Георгиев.

Шестимата самостоятелни депутати евентуално ще поддържат препоръчаното от „ Продължаваме Промяната “ държавно управление.

„ Вчера имахме първата среща, на нея поставихме няколко съответни тематики, които да станат част от програмата, която ще се написа. На база на предварителните диалози и единодушието, което постигнахме по тези тематики, по-скоро ще подкрепим държавното управление “, съобщи Георгиев.

Той изясни, че първата тематика е била нуклеарната енергетиката. „ Ние казахме, че държим на построяването на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Асен Василев удостовери, че се работи по тази тематика. Вървят диалози с Гърция да изкупува за 30 години напред ток “, сподели Георгиев. 

Втората тематика е била битката с корупцията.

„ Поставихме няколко тематики. Първата е промяната на управлението на КПКОНПИ. При ново парламентарно болшинство изрично тръгваме към промяна на цялото управление на КПКОНПИ. Другото е основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията и остарялото КПКОНПИ, което ще стане Комисия за лишаване на противоправно добито имущество “, уточни той.

Независимите депутати са поискали още ускорение на промяната в правосъдната власт и въвеждане на механизма за надзор на основния прокурор. Поставен е бил въпросът и с разследващите служби. Промени в законодателството и кадрово застраховане, са поискали напусналите Има Такъв Народ депутати.

Запитан дали хора в разузнаването са били под съветска взаимозависимост, Георгиев сподели, че сега се водят досъдебни производства и по случая работи Специализираната прокуратура.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР