Възможно е голяма част от правителството да бъде преназначено след

...
Възможно е голяма част от правителството да бъде преназначено след
Коментари Харесай

Първан Симеонов пред Dir.bg: Голяма част от служебния кабинет може да остане след вота

Възможно е огромна част от държавното управление да бъде преназначено след изборите. Има естествен резултат на махалото след десетилетие ръководство на Бойко Борисов. Бившият министър председател съумя да събере всичките си съперници в един лагер и получава отплата. В цялата ни политика пък тече конкуренция кой ще се хареса повече на американците.

Това съобщи в изявление за Dir.bg социологът от " Галъп " Първан Симеонов във връзка приключването през днешния ден на първия от двата месеца ръководство на формирания от президента Радев длъжностен кабинет.

- Как оценявате първия от двата месеца ръководство на служебното държавно управление?

- Как ще го разясня аз, не е толкоз значимо. Важното е какъв е публичният инстинкт - той е позитивен. Това е по този начин по три аргументи. Първата причина е, че подборът е сполучлив и държавното управление прави това, което се чака да прави - някаква проверка. Втората причина е високият рейтинг на самия президент. И третата причина е, че служебните държавни управления по този начин или другояче донасят известно публично облекчение, те се появяват в сложни обстановки. Иначе политологичният разбор демонстрира, че кабинетът е надалеч извън конституционно плануваните рамки, както се вижда. То надалеч не се занимава единствено с организирането на избори и тук е вероятната заплаха за него - някои от министрите да не се увлекат. Правителството има опция да разсъни и спорни отзиви, само че за толкоз малко време мъчно би усъмнило хората, които го харесват. Ако остане 3 години примерно, може да буди някои подозрения, само че в този момент хората го харесват.

- Каква е водещата цел на служебния кабинет - изчегъртване или почтени избори?

- Струва ми се, че това държавно управление, огромна част от него, може и да остане след изборите, като бъде преназначено под формата на постоянно държавно управление. И ми се коства, че с изключение на организирането на изборите, те към този момент работят и по програмата за едно постоянно държавно управление след изборите. За това и някак си изчегъртването стои на дневен ред, както се вижда. Това държавно управление е един не неприятен първообраз какво може да се направи след това, когато има парламент.

В българския политически хайлайф тече война. Аз съм виждал няколко такива в годините. Наистина е малко необичайно по какъв начин ги повтаряме тези неща, само че очевидно всяко потомство би трябвало да си преживее по една такава обстановка. Хубавото е, че измежду народа няма напрежение. През 90-те години имаше такива противодействия, когато се оформяха агитки и всеки слушаше себе си, само че тогава се увличаше и народът, тъй като джобовете бяха по-празни. Сега не е по този начин, само че всеки слуша своите хора. Нали сме виждали какво съставлява един мач - там има някаква аудитория - естествена, умерена. Тя може да симпатизира на един или различен тим. Но има и две ядра от агитки. В днешната обстановка доста съществено се чуват двете агитки и всяка една от тях чува единствено себе си, няма късмет да чуе другата. Но хубавото е, че в средата има една непредубедена аудитория, която се държи относително умерено. Т.е. няма никаква социална нервност има естествен резултат на махалото след едно десетилетие, в което Бойко Борисов беше на власт. Естествено е, че тече и известна сатанизация, обикновено. Като споделям обикновено, това са предстоящи неща, не споделям положителни или неприятни. Обществото въпреки всичко, не и с решаващо болшинство, избра смяната и то получава знаци на смяна. Естествено, че на места край сухото ще гори и суровото. Така се случва в такива исторически моменти. От друга страна, като се замислим, изборите могат да отворят напълно нова страница, тъй че тогава ще разясняваме.

Реална оценка на едно служебно държавно управление може да се даде на края, тъй като опитът демонстрира, че един-два месеца не са задоволителни на обществото да свикне да разграничи, да осмисли, да образува мнение. И аз виждам всякакви оценки на служебното държавно управление, само че е рано още. Предполагам, че оценките ще бъдат подвластни от партийните желания, несъмнено - партиите против ГЕРБ ще харесват активността на министрите.

Това е най-голямата вест през последните години. Ние от дълго време я споделяме, само че малко на брой чуваха. Голямата вест е, че Борисов съумя да събере всичките си несъвместими съперници в един лагер, да не кажа в един тим. И в този момент за тази политическа неточност и непредвидливост получава отплата.

- Кои партии от 45-ото Народно заседание ще влязат още веднъж?

- Няма да предсказвам. Много е непредвидима обстановката. Ние чакаме още Конституционния съд да се произнесе за машинното гласоподаване. Второ ние не знаем - има секции, където има нужда от две машини, само че май няма да могат да разполагат с толкоз. Освен това на предишните избори съвсем един милион души взеха решение надали не в последния ден за кой ще дадат гласа си. Всяко наше замерване е моментна фотография, само че мъчно може да се екстрапулира прогноза, тъй като България не е била в такава обстановка, най-малко аз не се сещам. Затова и много инцидентни, прочувствени фактори могат да повлияят на вота.

Във всеки случай, в случай че би трябвало да обобщаваме, ще стигнат ли на трите протестни партии гласовете, които ще получат, с цел да има болшинство да сформират държавно управление без Българска социалистическа партия.

- Кой ще е пръв - ГЕРБ или " ИТН "?

- Разбира се интригата е кой ще е пръв. Ако ГЕРБ загуби за първи път, ще има символно значение. " ИТН " ненапълно порасна поради тежката обстановка, в която ГЕРБ изпадна. Правилният въпрос е дали ще се забави растежът им, тъй като те по този начин или другояче порастват като публично въздействие. По-скоро в първия стадий те растяха, в този момент ГЕРБ спада или ще спада. Но при всички случаи вотът за Слави Трифонов е поради самия него, тъй че няма да им е по-лесно по този начин. Но въпреки всичко не би трябвало да забравяме, че един от главните претекстове да гласуваш за Слави Трифонов е да гласуваш против ГЕРБ. Дали въобще Слави Трифонов е там или не е там, няма никакво значение. Още повече, че стана ясно, че се основава някаква амалгама от партии, обединени от една обща цел. И няма тъкмо огромно значение защо тъкмо гласуваш в тази амалгама. Изходът ще бъде почти еднакъв. Ще има някакъв опит за сформиране на държавно управление към тези три партии на митинга. Дали гласуваш за Татяна Дончева или Арман Бабикян, дали гласуваш тъкмо за Слави Трифонов или не гласуваш тъкмо за Слави Трифонов, или пък гласуваш за " Демократична България ", няма никакво значение. Така че няма толкоз огромно значение дали Слави Трифонов ще взе участие. Да, видя се, че там където той участва персонално, има много висок избор за " ИТН ". Сега може би няма да е толкоз висок на тези места.

- Ще успее ли лявата коалиция на Българска социалистическа партия да върне социалистите измежду водещите политически сили?

- Българска социалистическа партия има една фантазия. Те си мислят следното: ГЕРБ може да има срив, от един миг нататък клиентелата на ГЕРБ, като видят, че палачинката дефинитивно се обръща и няма връщане, просто да има срив. Слави като не се кандидатира за народен представител и след разочарованието, че не осъществя предходния мандат, да потегли надолу. И Българска социалистическа партия някак си има една фантазия да осъмне първа. Това е единствено фантазия, с която илюстрираме един доста любопитен факт. Може да се окаже, че парадоксално Българска социалистическа партия в една от исторически най-ниските си точки, с делигитимирано водачество, със свадите вътре, получава един изправителен късмет и може някак си да наподобява по-добре в тези избори, в сравнение с предходните. Повтарям да наподобява. Това, несъмнено, е единствено догадка, една от многото благоприятни условия. Всъщност шансът на Българска социалистическа партия не е в толкоз огромно обединяване, то е знак. Това не са огромни партии, с които Българска социалистическа партия се сплоти. Най-излъчената мощ там е на Минчо Христов. Той има повече гласове от другите. И е жив, това не е някакво следващо издихание, а си е жив политически фактор. Вярно, в едни много маргинални политически среди, само че това е обособен въпрос. Там има знак, няма огромна аритметика. В момента няма ковид и огромна част от възрастните хора, които не излязоха да гласоподават, могат да го създадат. Българска социалистическа партия е заложила и малко по-свежа акция. В персонален проект това, което ми прави усещане, дори ми е симпатично бих споделил - Българска социалистическа партия взеха решение да играят доста искрено напоследък, т.е. съумяха да се скарат с всички. Не цепиха басма нито на партиите на митинга, камо ли на ГЕРБ. Резултатът може да е спорен, може да се пояснява. Корнелия Нинова съумя да се скара с безусловно всички, само че пък може да направи и известно усещане, да звучи най-малко откровено.

- Кои може да са новите партии в Народното събрание?

- Патриотите са покрай влизане, вижда се, би трябвало да изчакаме да забележим данните. Освен това там би трябвало да забележим този неприятен сюжет с Турция по какъв начин ще повлияе, дали ще е стягащо. Имат всички изгледи. Г-н Божков не знам, в този момент с новите условия по-трудно ми се вижда влизането на политическата му мощ в Народното събрание. При Костадин Костадинов е любопитно. При Жан Виденов си е напряко тайнственост, там е доста забавно за мен самия да проследим това събитие и нямаме данни още. Струва ми се, че господин Цветанов е към този момент в тежка обстановка, може би същото важи и за господин Сидеров.

- Как глобите по Закона " Магнитски " ще повлияят на политическия живот?

- Най-важното събитие, което следим, е, че доста интензивно в България се усетиха новите ветрове от Вашингтон. Новата американска администрация работи доста по-видимо, остарялата малко по-изоциоланистки, т.е. фокусираше вниманието в самите Съединени американски щати. Вижда се, че това дефинира тона на вътрешния политически живот. Вижда се, че всички партии се равняват по това. Включително ГЕРБ постави на напред във времето доста проамерикански изглеждащи хора. Въобще тече една конкуренция кой да се хареса на американците, което е любопитно за гледане. За мен за момента ми се коства, че ГЕРБ не се харесва и ще би трябвало да свикне с тази мисъл в идващите няколко години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР