Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе

...
Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе
Коментари Харесай

Правителството готви обща позиция срещу Митрофанова

Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе с остра позиция за оповестяване на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова за личност нон грата, съобщи финансовият министър Асен Василев в отговор на журналистически въпрос на брифинг в Министерския съвет, отдаден на Плана за възобновяване.

Редица промени са заложени в Плана за възобновяване. Средствата по него не идват като подарък. Ако не създадем промените, няма да получим средствата. Част от плануваните промени обаче са към този момент направени, сподели вицепремиерът малко, откакто от държавния пресцентър разпространиха презентация с акценти от окончателния План за възобновяване и резистентност.

Правителството одобри обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност. Очакваме при визитата на госпожа Урсула фон дер Лайен в България на следващия ден, Европейска комисия да утвърди българския проект. С 37 работни дни забавяне имаме План за възобновяване и резистентност, разяснява вицепремиерът. От на следващия ден министерствата могат да стартират да приготвят плановете и в най-кратки периоди те да доближават до българските компании и жители.

Планът е на стойност над 13 милиарда лева, от които съфинансиране от България за над 2 млрд лева Той планува България да понижи въглеродните си излъчвания без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, голяма национална стратегия са саниране, реализиране на изследвания за геотермална сила, създаване на фотоволтаични паркове за отопление, създаване на STEM центрове в българските учебни заведения, стратегии за поддръжка и развиване на индустриалните зони и бизнеса, обезпечаване на широколентова съгласуваност, построяването на градски железници и нарастване на скоросттта по съществуващите жп-линии, стратегии за обществено включване, закупувани на медицински хеликоптери, рационализация на лечебните заведения и центровете за лекуване на мозъчно-съдовите болести.

Разбрахме се с Европейска комисия да запазим суверенитета си в региона на енергетиката, разгласи Василев. В Плана са заложени 750 милиона за цифрова съгласуваност, над 500 милиона за нови влакове и градски железници, 300 милиона за създаване на канализационни системи, изброи още Асен Василев. Ако България има опция да резервира енергийните си източници, тя би трябвало да ги резервира, уточни финансовият министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР