Възможно е да се постигне решение с България до юни,

...
Възможно е да се постигне решение с България до юни,
Коментари Харесай

Зоран Заев: Възможно е да се постигне решение с България до юни

Възможно е да се реализира решение с България до юни, тъй че да бъде извършена междуправителствена конференция през 2021 година Това съобщи премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев  в изявление за Канал 5, заяви МИА.

" Македонският език и македонската еднаквост не могат да се слагат на масата, тъй като за това не се договаря на никое място по света. Историята не може и не трябва да бъде спънка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите генерации. Въпросът с историята може елегантно да бъде решен като се каже, че за един интервал двете страни в действителност са имали обща история. Това е формулировката и в Договора за съдействие с България и ние би трябвало тук да спрем ", уточни Заев. 

Той добави, че решение може да се откри до юни. " Чувствам, че може да създадем това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина чакам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави ", сподели премиерът на Северна Македония. 

Според него, казусът с България би трябвало да бъде решен двустранно. " Ние сме тези, които би трябвало да решат казуса. Европа е тук, нашият стратегически сътрудник Съединени американски щати са тук да дадат препоръки и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа посредством двустранни договаряния ", посочи, Заев. Той добави, че договарянията със София ще продължат след изборите на 4 април в България.

Междувременно, парламентът на Северна Македония отложи преброяването на популацията за септември, а локалните избори за втората половина на октомври с 95 гласа " за " и 12 " срещу ", заяви Макфакс.

Преброяването трябваше да стартира на 1 април, само че бе отсрочено за есента поради пандемията. То ще се организира от 5 до 30 септември, а до тогава ще продължи процесът на самопреброяване на живеещите в чужбина жители на страната.

Също по този начин локалните избори, които трябваше да се състоят при започване на октомври, са отсрочени за втората половина на същия месец и те евентуално ще се състоят на 24 или 31 октомври. Парламентът одобри също да се гласоподава с пръстов отпечатък. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР