Възможно е да са извършени военни престъпления по време на

...
Възможно е да са извършени военни престъпления по време на
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: Израел може да е извършил военни престъпления в Газа

Възможно е да са осъществени военни закононарушения по време на сраженията сред Израел и палестинските бойци в линията Газа през последния месец, твърди Amnesty International.


В отчета на правозащитната организация се заключава, че израелските сили са направили явно непропорционални въздушни удари, при които са починали палестински цивилни жители.

В него се споделя също по този начин, че безразборният ракетен обстрел на Палестински ислямски джихад (ИД) е умъртвил както израелски, по този начин и палестински цивилни жители.

Amnesty приканва Международния углавен съд в Хага да организира следствие.

Израелските сили за защита ( " ЦАХАЛ " ) обявиха, че са работили в сходство със отговорностите си по интернационалното право и са положили старания за свеждане до най-малко на вредите за цивилното население, които не се изискват от закона.

Тридесет и четирима палестинци и един израелец бяха убити при последния кръг от трансгранични боеве, които избухнаха на 9 май и завършиха пет дни по-късно с преустановяване на огъня с посредничеството на Египет.

Началото бе сложено от израелски военни самолети, които през нощта нанесоха въздушни удари, вследствие на които бяха убити трима висши командири на военното крило на ИД в домовете им, както и 10 цивилни, в това число родственици и съседи на мъжете.

Амнести Интернешънъл съобщи, че стартирането на точно насочвани бомби в гъсто обитаеми региони, когато фамилиите спят, допуска, че " тези, които са възнамерявали и разрешили офанзивите, са очаквали - и евентуално са пренебрегнали - непропорционалните вреди за цивилното население ". " Умишленото осъществяване на непропорционални офанзиви... е военно закононарушение ", предизвести Амнести Интернешънъл.

ЦАХАЛ съобщи, че по време на последвалите сражения самолетите му са поразили над 400 военни цели, принадлежащи на ИД, и са умъртвили трима други висши командири на военното му крило, което упрекват за изстрелването на десетки ракети и минохвъргачки по Израел през миналата седмица.

Amnesty проверява девет удара, в това число тези, които са били ориентирани против тримата командири на ИД в техните домове.

ЦАХАЛ съобщи, че е " положил многочислени старания, с цел да сведе до най-малко вредите за цивилното население в линията Газа, в това число посредством закъснение и даже анулация на планувани офанзиви, когато е открито ненадейно наличие на цивилни ".

" ЦАХАЛ извършваше набези единствено след преценка в действително време преди нападението, че предстоящите съпътстващи вреди за цивилното население и гражданската благосъстоятелност няма да бъдат несъразмерни по отношение на предстоящото военно преимущество при нападението, съгласно информацията, с която разполагаше при тези условия ", се споделя в формалното известие на израелската работа./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР