Възможно е да предизвика екземи и псориазисНаучени сме от деца

...
Възможно е да предизвика екземи и псориазисНаучени сме от деца
Коментари Харесай

Всекидневният душ вреди на кожата

Възможно е да провокира екземи и псориазис

Научени сме от деца да вземаме душ най-малко един път дневно, само че през последните години учени бият отбой от тази “хигиенна теория”.

Химикът и създател на бранд за артикули за грижа за тялото Брус Грийн твърди, че честото миене със сапун или душ-гел отстранява от епидермиса нужната за здравето киселинна преграда. Сместа от кожна лой и пот в действителност пази тялото от разнообразни нездравословни микроорганизми. Честият душ може да докара до отмиването на това напластяване и развиването на болести - най-често псориазис и екзема.

Освен това прекомерната обич към чистотата може да наруши микробиома на кожата - съвкупността от всички нужни за удобното ни битие микроорганизми. Микробиомът играе жизненоважна роля в отбраната на имунната система и с неговото отмиване рискуваме сами да си навредим. Да не приказваме, че започваме да се потим доста повече и по-бързо.

Разбира се, предизвестията на учените не трябва да доведат до крайности - отвод от вземането на душ или вана. Прекалено дългото самоограничение от къпане води с изключение на до неприятна миризма, и до струпване на мъртви кожни кафези. Грийн припомня, че това провокира появяването на пъпки. Затова предлага да се взема душ един път на два или три дни, а в случай че е всеки ден, да бъде без сапун.

Ученият предизвестява още, че кожата изсъхва повече от горещата вода и предлага душът да е леко топъл или дори хладък. По отношение на душ-геловете той припомня, че множеството изсушават кожата и нарушават защитната є преграда. Затова би трябвало да се употребяват единствено на местата, където има повече потни жлези - под мишниците, зад ушите, на слабините.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР