Възможно е да не се увеличи цената на тока за

...
Възможно е да не се увеличи цената на тока за
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Токът няма да поскъпва, ако се прекратят договорите с "американските" централи

Възможно е да не се усили цена та на ток а за бита без да се пипа Закона за енергетиката, тъй като, в случай че се създадат промени е елементарно, само че ще е късно, защото до 1 януари КЕВР би трябвало да даде новата цена. Начинът е да се усили силата за контролираният микс от АЕЦ с към 2 млн. мегават/часа и да се понижи на двете " американски централи ", тъй като е по-скъпа. Така ще се получи един ефективен коктейл, който е по-евтин. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия енергийният специалист Еленко Божков.

Днес ще се опитам да приказвам по тази причина с премиера, добави той.

Още по-неясно е за какво макар напътствията на Европейската комисия договорите с двете " американски централи " не са прекъснати. Това трябваше да стане още на 1 юли според напътствията от Брюксел на 25 май, съобщи специалистът.

„ Трябва да спрем повишаването на ток а и за дребните промишлени консуматори – за учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, административни институции. Трябва да ги върнем на контролирания пазар, което също опонира на логиката на пазарната стопанска система, само че е метод да овладеем нещата “, акцентира той.

„ Последното постоянно държавно управление и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член в Закона за енергетиката. Според признатите промени би трябвало от пазара да се купува всичкият създаден ток , а също така така наречен сила за софтуерни разноски също би трябвало да се търгува “, разяснява Божков. 

Това води до неспособност да се реагира по някакъв метод, когато цена та на ток а се покачва, добави той.

КЕВР в самостоятелен регулатор и решенията на комисията не би трябвало да бъдат артикул на напън от страна на изпълнителната власт, тъй като, в случай че вървим към либерализиран пазар на електрическата енергия, би трябвало да оставим тези неща да се случват. Наблюдаваме непредвидени покачвания на природния газ и електрическата енергия в Европа “, сподели пък Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

КЕВР си прави работата като контролира цена та нагоре, тъй като ще има доста губещи предприятия, в случай че не бъде нараснала, добави той.

Очаквах с 30% повишение на цена та, съобщи Владимиров.

Тези 12 % желаят да кажат, че са търпими, само че е мъчно за хората, сподели пък Божков. 

КЕВР може да направи негативна цена та за обвързване на обществото. В момента тя е избрана като нула, което е невиждано, т.е. спомагателната такса, която заплащат всички консуматори на електрическа енергия за дълготрайните контракти с двете американски централи е нула “, посочи специалистът от Центъра за проучване на демокрацията.

„ В момента нямаме дотация през продажбата на квоти, само че сега живеем във времена с рекордни доходи от продажбата на квоти за въглероден двуокис. Те могат да се употребяват, с цел да стане негативна цена та за обвързване и по този начин общото покачване, което КЕВР ще наложи, ще е доста по-ниско “, изясни той.

„ Не е ясно за какво продължаваме да даваме дотация от 4 лв. за мегават/час на Топлоелектрическа централа Марица – из ток 2. При сегашните цени на електрическа енергия на пазара тази централа умерено може да си компенсира разноските за пазаруване на излъчвания и въглища и да е на облага “, съобщи Владимиров. 

„ Има каши в изчисленията, които ни предлага КЕВР. Те са както за топлинната сила, по този начин и за електрическата. По един забавен метод смесват пронозируеми цени на природен газ с същински. Трябва да си оправят сметките “, сподели пък Еленко Божков. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР