Възможно е да не разберем утре вечер кой е спечелил

...
Възможно е да не разберем утре вечер кой е спечелил
Коментари Харесай

Изборните резултати в САЩ може да се забавят

Възможно е да не разберем на следващия ден вечер кой е спечелил президентските избори. А в случай че стане по този начин, това не значи безусловно, че е имало някакво нарушаване, машинация, корумпираност или неправда, написа Българска телеграфна агенция.

Президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския неведнъж е намеквал, че вероятно по-бавно от нормалното оповестяване на резултата е знак за проблем. "Мисля, че е извънредно, че не можем да разберем изборните резултати в нощта на изборите. Мисля, че е извънредно нещо да се разрешава на щатите да обработват бюлетините дълго време след края на изборите ", сподели той през вчерашния ден.

Не е ясно какво президентът счита за дълго време. Но е общоприета процедура обработването на гласовете да продължава след изборния ден. Нека по-внимателно да забележим за какво преброяването може да отнеме повече време от нормалното и за какво това може да значи, че ще си легнете на следващия ден, без да знаете кой е спечелилият.

КАКВО Е НОВОТО ТАЗИ ГОДИНА?



Най-значимият фактор, който може да докара до закъснение тази година, е явен: милиони американци взеха решение да гласоподават по пощата, вместо да рискуват да се заразят с ковид в изборна секция. А като цяло преброяването на подадените по пощата бюлетини лишава повече време. Изборните чиновници би трябвало да извадят бюлетините от пликовете, да ревизират за неточности, да ги сортират и изгладят - всичко това се прави, преди те да бъдат прекарани през скенери при привършване на гласуването и да бъдат отразени в таблици. В щатите, които имат крепко одобрени стратегии за гласоподаване по пощата, тази обработка се прави седмици преди изборния ден.

Резултатите постоянно се афишират бързо. Няколко щата обаче нямаха такава система преди тази година, а законодателството забраняваше на изборните чиновници да обработват бюлетините доста преди изборния ден. Ако тази активност не стартира по-рано, безусловно е невероятно всички подадени по пощата гласове да бъдат обработени и преброени в изборния ден, като в това време бъдат преброени всички персонално подадени гласове. Има три значими колебаещи се щата, в които съществуват ограничавания за това по кое време могат да бъдат обработени гласовете по пощата - Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. В тези щати следените от републиканците законодателни събрания се опълчват на настояванията на изборните чиновници за възобновяване на законите, с цел да се разреши по-бързо броене.

(Законодателното заседание на Мичиган в действителност разреши обработването да стартира 24 часа презди изборния ден в огромните градове, само че изборните чиновници споделят, че това не е задоволително за по-ранно започване.) Вместо това те в началото ще оповестят персонално подадените гласове, които се чака да са доста в интерес на Тръмп, а по-късно последователно да обновяват данните с гласовете по пощата, които са повече в поддръжка на демократите.



СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ОБАЧЕ НЕ ОБЯВЯВАТ ЛИ ПОБЕДИТЕЛ, ПРЕДИ ДА БЪДАТ ПРЕБРОЕНИ ВСИЧКИ ГЛАСОВЕ?

Да, в никакъв случай в историята не е имало кандидатпрезидентска конкуренция, при която всички гласове да са били преброени в изборната нощ. Просто не е физически допустимо незабавно да бъдат преброени толкоз доста бюлетини - евентуално цели 150 милиона в нощта на 3 ноември. Медийните организации, в това число Асошиейтед прес, афишират спечелили в хиляди съревнования в изборната нощ въз основа на наличните резултати, анкети измежду гласоподавателите и други политически данни. Но при оспорвана конкуренция може да се наложи да бъдат преброени множеството гласове, преди АП да може да разгласи победител.

ИМА ЛИ НЯКАКВА НАДЕЖДА ДА съдебна експертиза РАЗБЕРЕ ПОБЕДИТЕЛЯТ В ИЗБОРНАТА НОЩ?

Определено. Не всички колебаещи се щати преброяват постепенно гласовете. Следователно в случай че няколко основни щата разгласят бързо своите резултати, даден претендент може да има болшинство от гласовете в изборната гилдия, даже да не се знае кой печели в Уисконсин, Пенсилвания или Мичиган. Това става по-вероятно, в случай че конкуренциите в тези щати не са оспорвани. Това е сюжет, който насочва доста погледи към Флорида. Щатът разрешава неговите изборни секции да обработват подадените по пощата бюлетини 22 дни преди изборите. Ако конкуренцията не е толкоз оспорвана, че да породи огромна неопределеност на място, което се слави с оспорвани съревнования, може да бъде осъществено съвсем цялостно броене до среднощ. А в случай че Тръмп загуби Флорида, ще му бъде доста мъчно да събере нужните 270 гласа в избиратената гилдия, с цел да победи някогашния вицепрезидент Джо Байдън и да завоюва втори мандат в Белия дом. Други два южни колебаещи се щата - Северна Каролина и Джорджия, също могат да стартират по-рано обработването на подадените по пощата бюлетини. И двата щата са считани за значими за Тръмп. Но за разлика от Флорида никой от тях няма опит в обработването на огромен брой бюлетини по пощата. Не е ясно какъв брой бързо те ще преброят тези гласове.

Най-накрая, два щата в Средния запад - Айова и Охайо, също разрешават по-ранно култивиране на бюлетините по пощата. Тръмп с лекост победи и в двата щата през 2016 година, само че демократите считат, че Байдън е сериозен съперник там. Резултатите в тези два щата в изборната нощ могат да дадат насоки какво да се чака във значимите щати от Ръждивия пояс, в които преброяването продължава по-дълго.

КАКЪВ Е ЧЕРВЕНИЯТ МИРАЖ? КАКВА Е СИНЯТА ПРОМЯНА?

Наблюдаването на излизането на резултатите тази година може да бъде малко объркващо. Това е по този начин, тъй като двете партии гласоподават по два доста разнообразни метода. Демократите всеобщо гласоподават по пощата, а Тръмп предизвиква републиканците да гласоподават в изборния ден. В взаимозависимост от това кои гласове бъдат обявени - гласовете по пощата, персонално подадените гласове при ранното гласоподаване или гласвете в изборния ден, резултатите могат да наподобяват изкривени в интерес на даден претендент. Като цяло щатите Флорида, Джорджия, Охайо и Северна Каролина, които правят по-ранна обработка на бюлетините, ще оповестят на първо време гласовете по пощата. Те ще покажат превес на демократите. После обаче тези щати ще стартират да преборояват гласовете от изборния ден. Те би трябвало да клонят в интерес на републиканците. Следователно резултатите в началото може да бъдат мощно в интерес на демократите, а след това с напредването на нощта да станат повече в интерес на републиканците. Този модел обаче може да бъде преобърнат във значимите колебаещи се щати от Ръждивия пояс - Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Там в началото ще бъдат обявени персонално подадените гласове в изборния ден, които са мощно в интерес на републиканците - това може да сътвори заблуждаващо усещане за "червен мираж ". Това е по този начин, тъй като демократите може да наваксат, когато в идващите часове и дни бъдат обработени бюлетините по пощата, което се дефинира като "синята смяна ".

ТОГАВА КАК ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ ПЕЧЕЛИ?

Обръщайте огромно внимание кои гласове се оповестяват. Четете представяните от АП информации, разбори и изследвания за конкуренцията. И чакайте. Търпение, Америка!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР