Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември.

...
Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Възможно е да върнем някои мерки заради трета COVID вълна

Възможно е да има нова вълна на ковид преди септември. Това позволи в „ Тази заран “ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му „ огънят гори “ в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

На въпрос има ли риск на взрив от болни по българското Черноморие той разяснява, че не може да се каже тъкмо къде ще възникне тази вълна. Възможно е „ вносът “ на вируса да е точно от туристите.

Доц. Кунчев изясни, че не може да се каже от в този момент какви ограничения ще бъдат върнати при възможна нова вълна на ковид.

„ Планът е изработен на база смъртността, заболеваемостта и позитивните проби, които са съществени фактори. Но ние следим 22 индикатора, а не три. Важно е дали вариантът е нов, кои възрасти визира, по-тежък ли е, или по-лек “, разяснява основният държавен здравен контрольор.

Наскоро излезе отчет на Националния център за публично здраве, където е посочено, че огромната смъртност от ковид значи, че здравната ни система не е съумяла да се оправи.

Според Ангел Кунчев основаването на отчета е добра концепция. По думите му обаче в него има доста грешки и груби неточности.

„ Една от тях е, че в него е посочено като огромна неточност, че е имало изключение за някои хора при граничния надзор. Кунчев изясни, че тези изключения са рекомендация на Европейска комисия и те са факт във всички страни и касаят доста характерни групи “, разяснява Кунчев.

Относно имунизациите, които залежават по складовете, той съобщи, че основно те са от препарата на „ АстраЗенека “. Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август.

Предприети са ограничения някои от доставките на ваксини да бъдат отсрочени за по-късен стадий, само че съгласно Кунчев основно е да се възвърне доверието във имунизациите и желанието на хората да се ваксинират.

„ 98% от умрелите от ковид в Съединени американски щати са неимунизирани. Какво по-показателно от това “, съобщи Ангел Кунчев.

Вчера пациентски организации желаеха оставката му поради предлагането му неимунизираните да заплащат лекуването си сами. Те го упрекнаха в дискриминация.

„ Предложението не е мое. Аз споделих, че одобрявам американската концепция, която към този момент е реалност в няколко щата. Дали ще стане в България, доста се колебая. Човек се ваксинира да се защищити. Всичко останало са второстепенни обстоятелства, които не би трябвало да вземат решение главно “, съобщи Кунчев.

По думите му такова предложение не е правил и няма желание да прави, което обаче не значи, че не харесва концепцията да има плюсове и негативи надлежно за хората, които се ваксинират и за тези, които не го вършат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР