Възможно е C# да задмине Java след около 2 месеца,

...
Възможно е C# да задмине Java след около 2 месеца,
Коментари Харесай

C# почти догонва Java в класацията за популярност на езиците за програмиране

Възможно е C# да задмине Java след към 2 месеца, в случай че се съди по актуалните трендове

Емил Василев преди 4 минути 7 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 14:36 | 14.10.2023

Кои функционалности да деактивирате, с цел да работи смарт телефонът по-дълго?

IT НовиниДаниел Маринов - 18:33 | 14.10.2023

Антената на Wi-Fi рутера ви евентуално е ориентирана неправилно – ето верния метод

АвтомобилиДаниел Десподов - 18:09 | 15.10.2023

Евтиният модул REVR единствено за 10 минути трансформира ДВГ автомобил в хибрид (видео)

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Според показателя на Tiobe за известност на езиците за програмиране, разликата сред Java и C# е толкоз дребна, че в случай че актуалните трендове останат непроменени, C# ще изпревари Java след към 2 месеца. От всички езици Java демонстрира максимален годишен спад (3,92%) и е паднал с една позиция спрямо октомври предходната година.

Понастоящем Java е на четвърто място в показателя на Tiobe за известност на езиците с рейтинг 8,92%, до момента в който C# е на пето място с рейтинг 7,71%. През април 2020 година Java беше преди всичко, което бе най-високата му позиция от 2001 година. насам, а през септември тази година спадна до №4, което е най-ниската му позиция (от 2001-ва насам), откакто бе изпреварен от C++, C и Python.

В класацията, C# демонстрира максимален растеж от 3,29%, до момента в който Java демонстрира максимален спад от всички езици на годишна база (3,92%) и е паднал с една позиция спрямо октомври предходната година. Двата езика за програмиране принадлежат към „ фамилията на C “ и към този момент повече от 20 години се състезават един против различен.

Според Tiobe, която е профилирана в оценяването и следенето на качеството на софтуера, спадът на Java се дължи основно на хода на Oracle да вкара заплатен лиценз след стартирането на версия 8 на Java.

От друга страна, C# на Microsoft е безвъзмезден и с отворен код, макар че по-рано Microsoft пусна езика дружно с Visual Studio и.NET Framework, които бяха със затворен код. По-късно тя пусна Visual Studio Code и обединената платформа.NET, които поддържат C# и са с отворен код.

Друга причина за спада на Java съгласно Tiobe е, че дефиницията ѝ не се е трансформирала доста в предишното, а нейният директен съперник и опция от JetBrains – Kotlin е по-лесен за потребление и изцяло безвъзмезден.

Класацията се основава на показателя на общността за програмиране на Tiobe, който се актуализира ежемесечно и демонстрира какъв брой известни са езиците за програмиране. Класациите се основават на броя на доставчиците от трети страни, курсовете и квалифицираните инженери. Yahoo!, Bing, Гугъл, Rakuten и Etsy са някои от 25-те известни търсачки, употребявани за изчисленията, а рейтингите се пресмятат посредством отчитане на броя на визитите.

От Tiobe споделят, че показателят не се концентрира върху най-хубавия език за програмиране и можете да го употребявате, с цел да ревизирате дали уменията ви за програмиране са настоящи или с цел да решите какъв език за програмиране би трябвало да изберете.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР