Възможните формули за нов кабинет са или експертно правителство с

...
Възможните формули за нов кабинет са или експертно правителство с
Коментари Харесай

Възможните формули за кабинет - трети мандат, експертно правителство или нови избори

Възможните формули за нов кабинет са или експертно държавно управление с къс живот, или кабинет с третия мандат, съгласно специалисти. Макар че концепцията при сегашната настройка звучи екзотично. Ако има нови предварителни избори, те биха били сред 23 и 30 юли, обясниха конституционалисти пред Българска национална телевизия.

Каквато и структура да бъде измислена и контрактувана, тя ще е нестабилна, считат политолози и социолози. Причината са локалните избори през октомври. След като ПП-ДБ отхвърлиха да поддържат кабинет с мандат или с присъединяване на ГЕРБ, математически най-сигурната коалиция сред двете е невъзможна, съгласно специалисти.

Останалите вероятни обединения - ГЕРБ-ДПС-ИТН, нямат задоволително гласове. Третият мандат при Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ наподобяват вероятни, само че екзотични хрумвания.

Според политолози третият мандат, в който и да да отиде той, е опцията за държавно управление. Макар и екзотична опция.

" Вариантът Българска социалистическа партия е прекомерно другоземен, като се имат поради позициите на Българска социалистическа партия по евроатлантическите въпроси. Вариантът Трифонов също е другоземен, като се има поради, че в някакъв миг той може да стане и да обърне масата. Ако таман е съединено нещо ", разяснява Първан Симеонов, " Галъп интернешънъл ".

Другият вид - за кабинет на ГЕРБ-СДС във формат " хартиена коалиция ", би донесъл прекалено много вреди за мандатоносителя, съгласно специалисти.

" Първият мандат Борисов може би ще реши - дали пък обществото няма най-сетне да се помири и да одобри тъй наречените " хартиена коалиция " и да направи държавно управление. Ама това не е доста добър вид, тъй като в летния сезон идва чудесното време на софийските либерали да трансфорат хартиената коалиция в една комфортна цел. Особено в случай че тя е на власт. Обратният вид - дали пък Борисов да не поддържа Политическа партия и Демократична България във втори мандат. Ама пък Борисов към този момент сподели няколко пъти, че би подкрепил единствено нещо, в което взе участие, така да се каже. Пък и партията му го изисква. Това е към този момент въпрос на самолюбие. Партията му го изисква. Противниците му се събраха и той отново победи. Така че не върви ", споделя още Симеонов.

Математически допустимите формули са политически неизгодни.

" Единствената допустима математически допустима коалиция е политически неприемлива за ПП-ДБ, които обявиха, че няма да създадат, макар че тя беше мечтана коалиция от страна на ГЕРБ-СДС. Другите разновидности, които стоят на масата, ГЕРБ, като първа политическа мощ, да направи коалиция с някоя от по-малките, за момента не са математически вероятни, само че може да се чака някаква форма да речем с договаряне, с поддръжка за избрана политика, да се образува държавно управление, да кажем, даже за няколко месеца ", счита Боряна Димитрова, " Алфа рисърч ".

Експертно държавно управление за няколко месеца по съответни политики също обаче би било несигурно.

" Ясно е, че каквото и държавно управление да се образува сега, то няма да е устойчиво, тъй като не почива на ясни допирни точки в стратегиите, в полезностите, в тактиките. Така че най-оптимистичният вид в действителност би бил разбирането за едно преходно държавно управление ", разяснява още Димитрова.

Ако 49-ият парламент не успее да излъчи държавно управление, нови избори биха били в края на юли, съгласно конституционалисти.

" Зависи от темпото, с което ще се движи президентът при връчване на мандати, само че при прецизно съблюдаване на периодите и без голям брой съвещания преди първия и сред първия и втория изследователски мандат, можем да станем очевидци на избори в края на юли, 23 или 30 юли ", разяснява преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

След като бъде определен ръководител на 49-ия парламент и бъдат образувани парламентарните групи, ще би трябвало да стартират консултациите при президента, за които няма периоди. След връчването на първия мандат, периодите стартират да текат.

Сроковете са по седем дни за мандат, огледални периоди. Ако избори през юли също са без резултат, нови предварителни би могло да има и преди локалните през октомври, съгласно специалисти. Ако са 2 в 1, водещи ще бъдат локалните по повод периоди и процедури, защото са постоянни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР