Възможни са колизии между Изборния кодекс, Закона за извънредното положение

...
Възможни са колизии между Изборния кодекс, Закона за извънредното положение
Коментари Харесай

БСП с предупреждение за законодателен хаос на ГЕРБ

Възможни са исблъсъци сред Изборния кодекс, Закона за изключителното състояние и Закона за здравето на идния парламентарен избор. За това предизвестиха депутати от Българска социалистическа партия.

„ Имаме единодушие по тематиката, че на хората, които са карантинирани поради ковид следва да им се даде опция да гласоподават. Но по този начин написан проектозаконът на ГЕРБ основава повече безпорядък, в сравнение с да реши казуса. ", съобщи от парламентарната естрада националният представител от Българска социалистическа партия Филип Попов по отношение на предложенията за промени в Изборния кодекс.

Депутатът укори Министерски съвет за това, че за следващ път трансферира отговорността на ЦИК, както към този момент направи за машинното гласоподаване. Попов напомни, че това прекачване стана причина ръководителят на ЦИК да подаде оставката.

„ ЦИК не е здравен орган. Той не може да издава медицински протокол. Здравните управляващи и Министерство на здравеопазването са органите, които следва да издадат медицински протокол, а ЦИК да го предложи “, бе безапелационен Попов във връзка опита на ГЕРБ да вменят отговорността за здравните ограничения на ЦИК.

Филип Попов разясни, че ГЕРБ пробват да възложат отговорност на ЦИК да реши и по какъв начин да гласоподават карантинираните - с преносима изборна кутия или в обособени секции. „ Вие желаете от ЦИК да донапишат закона. Знаете, че решенията на ЦИК могат да се апелират пред съда. Едно такова решение няма да издържи в съда. Поставяте доста тежки бомби в идните избори. “, предизвести ръководещите социалистът.

Вчера Българска социалистическа партия внесе своите промени в Изборния кодекс - за изчистване на описите от „ мъртви души “ посредством дейна регистрация и за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. От ГЕРБ обаче се ангажираха след мнение на ЦИК да усъвършенстват този закон.

"Истината е, че с този закон вие не вършиме безусловно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него. Не ни обвинявайте, че някого заблуждаваме - заблуждавате вие ". Това сподели заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България " Крум Зарков в пленарната зала на Народното събрание.

„ При колизия сред Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и Изборния кодекс кой ще се приложи? “, попита социалистът.

Депутатът от Българска социалистическа партия Тодор Байчев акцентира, че с предлагания законопроект се цели разтоварване от политическа отговорност на Министерски съвет и прехвърлянето й към ЦИК, макар че ЦИК желае категорично Министерски съвет да обезпечи изборния развой и да уточни законодателните ограничения.

Друго смущаващо, съгласно социалиста е, че Законът за изключителното състояние няма да бъде анулиран преди 4-ти април – денят на изборите.

„ На трето място има едно несъгласие сред Изборния кодекс и Закона за изключителното състояние. В ИК се споделя, че с преносими изборни кутии гласоподават хора единствено с трайни увреждания, а в закона за изключителното състояние това право имат хора, карантирани и заболели от ковид. Това дава опция и мотив за обжалване на изборите и даже за тяхното анулиране “, предизвести ръководещите Байчев.

„ Според Закона за здравето способният орган, който издава и приема разпоредбите за гарантиране живота и здравето на гласоподавателите, е здравният министър. Заради това няма по какъв начин да натоварим ЦИК с тези несвойствени за активността и функционалности “, съобщи националният представител от ПГ на “БСП за България “ Надя Клисурска.

По думите й е значимо да бъдат включени карантинираните лица в описите за гласоподаване с преносима изборна кутия и по тази причина зададе въпроса: „ Какво вършим в тази ситуация, когато инфектирани и карантинирани лица бъдат заличени от описите, тъй като РЗИ е открила, че нямат право да гласоподават в естествените секции? “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР