Възможна е появата на нов супер щам на коронавируса в

...
Възможна е появата на нов супер щам на коронавируса в
Коментари Харесай

Вирусолог: Още съществува риск от супер щам на COVID-19

Възможна е появяването на нов " супер вариант " на ковид в райони с нулева приемливост към инфекцията, споделя пред в. " Известия " вирусологът Павел Волчков, началник на лабораторията за геномно инженерство в Москва.

Според него вероятността за формиране на разновидности на COVID-19 е дребна в страни, в които по-голямата част от популацията към този момент е било инфектирано, имунизирано и реваксинирано. Ученият обаче изключи КНР и страните от Южна Азия от листата.

" В Китай има най-малко половин милиард души , които в действителност не са били инфектирани. Хипотетично такава страна може да се трансформира в нов кръг на образуване на варианта: тези незаразени хора са голяма ресурсна база за вируса, той има опция да се развъжда ", счита Волчков.

Вирусологът прави оценка като малко евентуална вероятността за появяването на нов евентуално рисков вариант на ковид, който би могъл да докара до " голяма зараза ".

" Засега обаче виждаме, че те (регионите с нулева приемливост към COVID-19) се държат, до момента в който са затворени ", посочи той.

По-рано генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи на брифинг, че след разпространяването на варианта на ковид Омикрон може да се появят нови разновидности на COVID-19.

През ноември предходната година в Ботсвана и Южна Африка беше открит вариант Omicron на вируса SARS-CoV-2, или B.1.1.529. Този вид има три дузини разновидности, които го вършат мощно инфектиран . Оттогава той е разпознат в 145 държави
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР