Възможна била единна позиция в близките дниИ Украйна потвърди за

...
Възможна била единна позиция в близките дниИ Украйна потвърди за
Коментари Харесай

Москва: Преговорите имат значителен напредък, вървим към документи

Възможна била единна позиция в околните дни
И Украйна удостовери за напредък

Русия удари военна база край границата с Полша

В договарянията сред Москва и Киев е реализиран забележителен прогрес, като той може да прерасне в единна позиция и даже сключване на документи в близиките дни. Новината заяви през вчерашния ден Леонид Слуцкий - ръководител на комисията по интернационалните връзки на съветската Държавна дума, който е член на преговорния екип на Москва.

“Ако съпоставяме позициите на двете делегации в самото начало на договарянията и през днешния ден, то виждаме забележителен прогрес. Според моите персонални упования този прогрес може да прерасне в идващите дни в единна позиция на двете делегации и в документи за подписване”, съобщи Слуцкий, представен от ТАСС.

Той акцентира, че подписването на документи е изключително значимо, тъй като ще “залегне в основата на намаляването на градуса на напрежението в хода на военната интервенция и, несъмнено, ще избави доста хора”.
За реализиране на компромис приказва през вчерашния ден и Михаил Подоляк - консултант на украинския президент и член на украинския преговорен екип. Подоляк уточни, че са били основани работни групи, които организират постоянни видеосрещи и даже се работи по юридическа подготовка на заключителни документи. Той добави, че четвъртият рунд от договаряния Москва-Киев ще се състои в околните дни, само че не даде повече детайлности. Досега се организираха три такива кръга - на 28 февруари и на 3 и 7 март, приключили без резултат.

Новината за допустимо скорошно разрешаване на рецесията пристигна на фона на съветски удари по украинска военна база в Лвовска област край границата с Полша. Ракетната офанзива е взела минимум 35 жертви, а над 130 души са били ранени, заяви шефът на Лвовската регионална администрация Максим Козицки.

Атакуваната база се намира в град Яворов, на към 40 км северозападно от Лвов и на 25 км от полската граница. През последните години базата се е употребила като полигон за учения на украинските сили, обучавани от задгранични инструктори, най-вече американци и канадци. От Пентагона през вчерашния ден показаха, че при ударите в базата не са се намирали американски бойци. Те я напуснали преди няколко седмици, посочи представителят на Пентагона Джон Кърби.

От началото на нашествието
Украйна изгубила над 1000 танка и 120 дрона
$7 милиарда коствали на Москва първите 5 дни война



Жена минава през опустошен мост в град Ирпин, в покрайнините на Киев.

Руските въоръжени сили са извели от строя 3687 обекта от военната инфраструктура на Украйна, заяви през вчерашния ден представителят на съветското отбранително министерство Игор Конашенков, съобщи ТАСС.

От началото на нашествието на 24 февруари са унищожени 99 украински самолета, 128 дрона, 1194 танка и други бронирани машини, 121 реактивни системи за залпов огън, 443 артилерийски оръдия и минохвъргачки, 991 единици специфична автомобилна техника. Конашенков добави, че Русия е свалила един аероплан Су-24 и два безпилотни апарата на украинските Военновъздушни сили.

За първите пет дни на военните дейности в Украйна Москва е похарчила 7 милиарда $ - това демонстрират данни, оповестени в специфична онлайн платформа от 150 водещи европейски консултанти и инспектори за това какъв брой коства войната на двете страни.

Друг негов сътрудник е ранен
Американски публицист почина в обстрел в Ирпин
Белият дом изследва събитията



Загиналият Брент Рено носел изтекла акредитационна карта на в. “Ню Йорк таймс”.

Един американски публицист е умрял, а различен е бил ранен, откакто са били нападнати от съветски сили в Украйна, заяви през вчерашния ден киевската полиция.

На уеб страницата ѝ бе написано, че съветски войски са разкрили огън по автомобила на американския публицист Брент Рено и негов сътрудник в град Ирпин, близо до Киев.

Първоначално бе обявено, че 50-годишният Рено е работел за в. “Ню Йорк таймс”, тъй като у него е била открита остаряла акредитационна карта, съдържаща такава информация.

По-късно представител на вестника посочи, че в предишното той в действителност е работел за изданието - като негов помощник до 2015 година, както и за други американски медии, само че в този момент не е бил в Украйна като делегат на “Ню Йорк таймс”.

Джейк Съливан, консултант в Белия дом по националната сигурност, съобщи пред Си Би Ес, че държавното управление на Съединени американски щати ще се съветва с украинската страна, с цел да посочи по какъв начин се е стигнало до гибелта на журналиста.

“Това е част от тази нагла експанзия от страна на руснаците, при която те атакуваха мирни жители, атакуваха лечебни заведения, атакуваха религиозни обекти и атакуваха журналисти”, акцентира Съливан.

Раненият публицист е Хуан Аредондо, той е бил откаран в болница в Ирпин, като не е ясно какво е положението му.

Преди да бъде опериран, разказал, че по тях е била открита пукотевица, откакто спрели на надзорен пункт след мост. Журналистите снимали бежанци. След като почнала стрелбата, водачът направил противоположен завой, само че огънят не спрял. С публицистите е пътувал и граждански украинец, който също е бил ранен. Не излиза наяве дали това е бил водачът.

Руските елементи отрязват пътя на Запад
Хватката към Киев се стяга
Осем моста над Днепър могат да бъдат взривени



Мащабната съветска бронирана военна колона, която в петък стартира да се разпростира по направление север-северозапад към Киев, е на път изцяло да изолира украинската столица от опция за евакуация в западна посока.

И до момента в който от тази страна на река Днепър частите на Москва се борят за жилищни региони и покрайнини като Буча, Ирпин и Гостомел - където борбата за Военновъздушни сили база се трансформира в един от знаците на украинската опозиция, тези, настъпващи през открит терен от източно направление срещат доста по-малък напън и е въпрос на дни изцяло да обкръжат града.

Основната градска част на Киев, дружно с държавните здания, Радата и президентския замък, се намират на западния бряг на Днепър, чийто изходи съветската войска е на път да отреже изцяло. От тази страна точно е и разгръщата се в четири посоки бронирана колона, която, съгласно данни на западните разузнавания, с изключение на танкове, самоходни гаубици и далекобойна артилерия има в състава си и мобилни ракетни установки, системи “Град” и други разрушителни за война в градски условия въоръжения.

Което е и най-големият на боязън на интернационалните наблюдаващи - разумната за Москва тактика е да се опита да омаломощи бранителите на Киев с масирани артилерийски баражи от всички страни, с ориентирани въздушни удари за разрушение инфраструктурни обекти и бързото отнемане на града от електрическа енергия и питейна вода.

От източната страна на Днепър, бранителите на Киев ще са тези, които ще отстояват достъпа до осемте моста през реката, и безспорно тези, които ще ги взривят, в случай че не съумеят, с цел да забавят източния фронт на съветското настъпление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР