Възможен е тежък срив на БСП на изборите, заради последователни

...
Възможен е тежък срив на БСП на изборите, заради последователни
Коментари Харесай

Анализатори: Възможен е тежък срив на БСП и още загуба на гласове

Възможен е тежък срив на Българска социалистическа партия на изборите, поради поредни отрицателни процеси - най-много след последния конгрес, довел до отлив на знакови фигури, както и поради водачеството на Корнелия Нинова, разясниха за двама политолози и един социолог - Страхил Делийски, Светослав Малинов и Кольо Колев.

От огромна и комплицирана партия, съчетаваща разнообразни идейни течения, съгласно политолога Светослав Малинов и социолога Кольо Колев, тя се е трансформирала в дребна и " елементарна " групировка.

Непредставително е да има левица в европейска страна с под 10 % избирателен резултат, разяснява Малинов. Дали Българска социалистическа партия ще успее да премине четирипроцентната преграда, значително ще зависи от държанието им в оставащите дни до вота, показва Колев.

Според Кольо Колев и Страхил Делийски новият политически план " Левицата! " ще вземе част от обичайния електорат на Българска социалистическа партия.

Заседанието на 50-ия конгрес на партията и раздялата на Българска социалистическа партия с основни фигури и цели структури

Социологът Кольо Колев разяснява, че раздялата на Българска социалистическа партия със знакови лица ще се отрази пагубно на Българска социалистическа партия. Досега ясно наблюдавахме в последните четири избора внезапен тренд надолу, като на последния избор Българска социалистическа партия доближи неподозирани низини - 230 хиляди гласоподаватели. Това беше преди разцеплението, което към този момент ясно се видя след скандалния конгрес. Така че евентуално резултатите ще бъдат трагични в остатъчното Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова. Дали Българска социалистическа партия ще успее да премине четирипроцентната преграда, значително ще зависи от държанието им в оставащите дни до изборите. Възможно е да се стигне до тежък срив, който да попречи на Българска социалистическа партия да преминат четирипроцентната преграда, предвижда социологът.

Кольо Колев дефинира съвещанието на конгреса като абсурден опит да се запуши устата на хората, които имат друго виждане.

Нежеланието да се популяризира декларацията, която беше подписана от 270 индивида, желанието да се претупат нещата, да не се слагат съществени въпроси на партията, провокира голямо недоволство, както в залата, по този начин и отвън нея и най-после се стигна до изключването на съществени партийни фигури, разяснява той. Според социолога това разединение ще продължи, до момента в който Корнелия Нинова не подаде оставка и трендовете за консолидиране на левицата към една нова партия или организация не се реализира. Корнелия Нинова ще е като спирачка на процесите за консолидацията вляво, добави Кольо Колев.

Според политолога Светослав Малинов напускането на емблематични фигури в Българска социалистическа партия е мъка, в която Българска социалистическа партия е изпаднала след поредност от загуби или неприятно показване на избори. По думите му никой - политик, анализатор или член на Българска социалистическа партия, не има вяра, че това ще помогне за по-доброто ѝ показване на идните избори. Според Малинов оставането на Нинова отпред на партията е провокирало всички тези реакции.

Българска социалистическа партия демонстрира воля за живот, като партия, предпочитание за смяна, с цел да може да тръгне нагоре, само че методът, по който Нинова беше определена, измененията в устава обричат партията на още едно неприятно показване - по-лошо от предходното, разяснява той.

След като Нинова остана на поста, сплотяването в партията остава на една доста ниска точка, счита политологът. Българска социалистическа партия, без значение от метода, по който започва преди 30 години, като правоприемник на Българска комунистическа партия, през годините представляваше комплицирана идейна коалиция, в която имаше разнообразни течения, изясни Малинов. Според него това многообразие не съществува и партията се е свила, като от нещо комплицирано е станала нещо извънредно просто.

Някой в Българска социалистическа партия, по-скоро група хора, са решили, че бъдещето на левицата в България е да преследва идентификация по линията на национализма и на това, което в действителност назоваваме десен популизъм, счита Малинов. Това, което Българска социалистическа партия прави в България, съставлява непрестанен опит да се конкурира с партии като " Възраждане " и други националистически обединения, разяснява той. Според Малинов това е неверна тактика, настойчиво преследвана от Нинова, а хората у нас нямат потребност от левица, която следва десни, популистки цели.

Според политолога Страхил Делийски политическа левица в България от дълго време няма и протичащото се в Българска социалистическа партия не касае левицата като цяло. От последните години Българска социалистическа партия на Нинова не е левица, счита той. По думите му партията е престанала да съществува като индивид, който би трябвало да съставлява важен обществен интерес, и се е трансформирала в организация, чиято съществена цел е " да брокерства към властта ". Колкото по-малка е, толкоз по-добре, колкото с по-малки упования към нея, толкоз по-добре, разяснява политологът. По думите на Делийски на последния конгрес по един доста забележим метод се е видяло, че организацията на Българска социалистическа партия и българските социалисти са две тотално разнообразни неща.

Лявото пространство и новият план " Левицата! "

Последвалите дейности след злощастния конгрес на Българска социалистическа партия ги схващам като опит за намиране на нова левица, която, малко или доста, да изолира Корнелия Нинова от процесите вляво, сподели социологът Кольо Колев. Грубо казано, Българска социалистическа партия не съумяха сами да решат този проблем, по тази причина останалите леви гласоподаватели и деятели вършат този опит, търсейки основаването на новото ляво, счита той.

Колев разяснява, че в тази ситуация с " Левицата! " не става въпрос за съвременно ляво, а за лявото изобщо и не е инцидентно, че обединяването носи това име. Не става въпрос за модерното ляво, а за лявото, което от ден на ден и повече беше оттласквано от Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова, сподели той и напомни за изборните резултати на партията от 2017 година, когато е получила близо един милион гласа, а на последните избори - 230 хиляди. Всичко това значително е резултат от дейностите на водача на партията, който търси и вижда на всички места от ден на ден и повече врагове, само че в никакъв случай не намира сътрудници, с които да е дружно, уточни социологът.

Колев цитира сътрудника си Андрей Райчев, който споделя, че от една огромна и комплицирана партия Корнелия Нинова е трансформирала Българска социалистическа партия в дребна и елементарна партия, а наклонността е да я трансформира в още по-малка.

Колев предвижда, че новият план " Левицата! " ще вземе от Българска социалистическа партия гласове и ще върне част от изгубените през последните години минус 700 хиляди гласоподаватели, които към този момент не припознават Българска социалистическа партия като своя партия. Според него те имат всички шансове да преминат четири процентната преграда и да се утвърдят като партия, към която може да се образува новата левица.

Според Страхил Делийски левица в България мъчно ще има, тъй като за нея е нужна мощна готовност и придвижване изпод. Оферти от вида " пет водачи се събрали да вършат левица, зад тях седят 10 спонсора ", няма по какъв начин да бъдат левица, разяснява той и добави, че левицата би трябвало да каже, че желае различен тип страна, в която не пазарът дефинира всичко, да изиска различен вид данъчна система, в която богатите да заплащат повече и трудът да бъде облаган по-малко, в сравнение с капиталът, и всеки да има солидарна отговорност към обществото.

Според политолога групировката " Левицата! " не е левица, а това, което се случва, е борба за наследството на социалистическата партия. Аз не мога да си показва, че хората от обединението могат да излязат отвън наследството на социалистическата партия и то на късната социалистическа партия, разяснява Делийски. По думите му е значимо каква ще е тяхната стратегия. Доколкото аз съумявам да схвана сигналите те няма да бъдат мощно идеологизирани, макар че обединяването се споделя " Левицата! ", добави той. Другото основно е характерът на поддръжката. Една десница може без необятна демократична поддръжка изпод, без необятна национална готовност, тъй като на нея ѝ е задоволителна поддръжката на бизнеса, само че една левица без поддръжка изпод е обречена, счита Делийски. По думите му капацитетът за такава готовност от тези персони не е изключително висок.

Според Делийски, голямата част от хората, които не гласоподават и нямат доверие в политическата система, е точно заради неналичието на индивид, който да ги съставлява, а политическите потребности на болшинството българи са свързани с някакъв вид леви политики. Ако нямаме мощна левица, легитимността на партийната и представителната система ще спада от ден на ден и повече, разяснява Делийски. Той добави, че няма по какъв начин да чакаме система, зад която стои диспропорционалност на политическото посланичество да бъде призната с доверие. Много е значимо да има мощна левица, изключително в този момент, счита политологът.

Според него " Левицата! " ще вземе главно от гласовете на Българска социалистическа партия на идните изключителни парламентарни избори на 2 април. Не виждам необикновен капацитет за електорално уголемение оттатък изтъняващото завещание на социалистическата партия, а и при обстановката, която се случва сега в Българска социалистическа партия, това няма да е толкоз мъчно, уточни той. Делийски предвижда, че е доста евентуално двете формирования да са към четирите % на идващите избори, с почти подобен брой гласове.

Според Светослав Малинов появилият се нов ляв план, в който влизат обособени партии, чиито водачи са някогашни членове на Българска социалистическа партия, знакови лица, по-скоро в този момент няма да успее да прескочи четири-процентната преграда за влизане в Народното събрание.

Мисля, че всички са уверени, че това, в което Нинова трансформира Българска социалистическа партия, няма да има триумф, безапелационен е Малинов. Дали Българска социалистическа партия ще си върне позициите, които изостави поради Нинова, което значи промяна на водачеството и някакъв тип признание на този неверен курс или ще го направи друга групировка с фигури от Българска социалистическа партия, е въпрос, на който ще можем да разберем отговора след време, включително и след локалните избори, уточни политологът.

Поведението на левия гласоподавател

Според социолога Кольо Колев част от седемстотинте хиляди гласоподаватели, които са се отдръпнали от Българска социалистическа партия, ще търсят своето място в " Левицата! ", друга част ще бъдат привлечени от " Възраждане ". Има доста разочарования в годините обратно и друга част от гласоподавателите изобщо може да не отидат да гласоподават, разяснява Колев. Според него това не е резултат от по този начин наречената " изборна отмалялост ", а от безперспективността и голямото разминаване сред дневния ред на обществото и този на политическия хайлайф, показан в Народното събрание. Това е една бездна, която става все по-дълбока, означи Колев.

Според Светослав Малинов гласоподавателите на Българска социалистическа партия биха могли да се пренасочват съвсем на всички места, в т.ч е допустимо да се ориентират към ГЕРБ, Движение за права и свободи, или към негласуващите. По-скоро ще се получи срив на Българска социалистическа партия, който обаче няма да докара на този стадий до бързо появяване на лява опция, предвижда политологът. Малинов разяснява, че има прекомерни упования в границите на месеци след основаването на нова лява групировка тя да събере разочарованите от Българска социалистическа партия. Според него е непредставително да има левица в европейска страна с под 10 % избирателен резултат.

Страхил Делийски съпостави главата на гласоподавателя с черната кутия на самолетите. Според него, без да се обявяват, голяма част от българските гласоподаватели са леви и е доста евентуално тези, които търсят някакво друго, различно политическо предложение, още веднъж да не отидат да гласоподават. По думите му огромна част от негласуващите са хора, които търсят ляво политическо предложение. Не чакам новия-стар формат да активизира кой знае колко хора, сподели той. Когато няма сериозен ляв политически индивид за гласоподаватели, които обичайно гласоподават вляво, всеки може да им приказва всичко. Делийски разяснява като неуместен концепцията за производство на референдум, обвързван с " джендър идеологията ", с който водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова потегля да обработва гласоподавателите. Според него ще има огромна изборна интензивност, когато бъдат политизирани социоикономическите проблеми на хората. За да се политизират въпроси като данъчна система, парична система, би трябвало мощна левица, а не левица, която " да гони джендъри по полянки и землянки ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР