Възможен е проблем с цената на тока. Заради пълната либерализация

...
Възможен е проблем с цената на тока. Заради пълната либерализация
Коментари Харесай

Заради либерализацията на пазара: Токът поскъпва през лятото

Възможен е проблем с цената на тока. Заради цялостната либерализация първо на пазара на електричество за бизнеса, а по-късно и идната за битовите консуматори, се постановат редица административни промени.

За да извърши законовите промени, свързани с либерализацията на пазара на електрическа енергия, Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да промени и наредбата за ценообразуването. Така нова цена ще има както и до момента – от 1 юли. Разликата е, че базовата цена за битовите консуматори към този момент няма да се дефинира от КЕВР, а от Министерския съвет. Детайлите са в развой на изчистване, само че занапред специалистите са на друго мнение какъв брой ще плащаме.

" Оскъпяване най-малко два пъти на цените. Говорят, че киловатът от 19 стотинки ще стане 20. В последна сметка ще видите, че цените ще се усилят много повече. При този срив на цените на енергоносителите ние да плащаме по-скъп ток? Това е закононарушение против народа. Цените би трябвало да падат сега ", безапелационен е енергийният специалист Красимир Манов.

От Асоциацията " Свободен енергиен пазар " гледат по-оптимистично на бъдещата цена. Но предизвестяват, че след либерализацията и за битовите консуматори от 1 януари 2026 година, във Фонда за сигурност на електроенергийната система би трябвало да има задоволително средства, с цел да се изплащат обезщетения. В противоположен случай, цените ще се усилят доста за всички ни.

" Цената още веднъж ще бъде по-ниска от пазарната и ще бъде обществено търпима. Поне такива са поръчките на изпълнителната власт ", показва Мария Кръстева от асоциацията. 
 Друг апел е деликатно да се следи обстановката със свободния пазар за бизнеса, с цел да не рефлектира допустимо покачване на цените върху всички.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР