Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, в навечерието

...
Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, в навечерието
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Свят, който пренебрегва човека, лесно ще забравя и Бога

" Възлюбени в Господа рожби на Светата ни черква, в навечерието на светлия празник на Христовото Рождество, още веднъж съпреживяваме дълго чакания Младенец, за Чието идване човечеството се приготвя още от времето на праотците, с религия и съкровена вяра за осъществяването на даденото от Бога заричане! Прекланяме се пред величието на неизповедимия Божи промисъл, споделяме удивлението на ангелското войнство и насладата на витлеемските пастири, удостоени да са първи очевидци на рождението по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Мислено се пренасяме в покрайнините на Витлеем, където пещера става първи земен дом на Богомладенеца, а скромните пастири и безсловесните животни - Негово първо земно обграждане ", насочи послание за Бъдни вечер Негово Светейшество партиарх Неофит.

Патриарх Неофит отбелязва, че в тези часове на очакване, по традиция родственици прииждат от близко и надалеч, с цел да бъдем събрани в фамилен кръг към постната софра, в уюта на домашното огнище. Това е най-семейният от всички празници, когато най-осезателно усещаме силата на фамилията и свързаността си с него. И таман по тази причина всяка година на този ден Църквата приканва своите правилни да отворят сърцата си и за всички тези, които по един или различен метод живеят лишени от вкъщи, фамилната среда и най-обикновеното човешко внимание, които изпитват разнообразни материални усложнения, понасят апетит, жадност или мраз и не биха изживели същински празника на Рождеството, в случай че не им бъде протегната ръка за помощ и не чуят дума за разтуха.

" В светото Евангелие Господ Иисус Христос ясно свидетелства, че грижата за всички тях е по същността си грижа за Самия Него: " гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; пътешественик бях, и Ме прибрахте... " (Матей 25:34). И назад - отводът да им обърнем внимание съставлява в действителност отвод от Самия Него.

Дните към празника на Христовото Рождество са изключително уместно време да си напомним тези думи на Спасителя и да се опитаме да ги въплътим в обич и безкористна поддръжка за страдащите, които са постоянно покрай нас.

Светът, в който живеем, без значение от целия си веществен и културен прогрес - продължава и през днешния ден да бъде свят на болежка и горест, на несправедливост и неуважение на човешката персона. Бог ни се открива по най-непосредствен метод в нашия близък, в индивида до нас, който търси и жадува обич и състрадание. Ето за какво, свят, който подценява и не помни индивида, неизбежно ще бъде подобен, който елементарно и бързо не помни и Бога ", споделя Негово Светейшество.

" Нека светлината, мирът и съвършената обич, донесени ни с раждането на Христа Иисуса, да бъдат с всички нас и божественият Младенец да ни дарува благодатта Си! Благословена да бъде обичайна постна софра на Бъдни вечер! Честит празник! Честито Рождество Христово ", пожелава патриарх Неофит в своето послание за Бъдни вечер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР