Възлюбени в Господа чеда на богохранимата Врачанска епархия, В дните

...
Възлюбени в Господа чеда на богохранимата Врачанска епархия, В дните
Коментари Харесай

Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий

Възлюбени в Господа рожби на богохранимата Врачанска епархия,
В дните на нашето трепетно очакване на Рождеството на Божия Син всесърдечно ви поздравявам с настъпващия ярък празник, като молитствам за всички вас, за мир и наслада в душите и сърцата във всеки храм, манастир и дом в рамките на Врачанската епархия. Празникът на Христовото Рождество е празник на светлината и вярата, ден за осъзнаване на онази безгранична и в действителност жертвена обич, с която Бог ни възлюби, с цел да проводи в света Своя Единороден Син и посредством Него да ни дарува пътя към спасението. По този път ние би трябвало да вървим радостно през всичките отредени ни дни и години, с цел да имаме вярата, че в края на пътя ще срещнем нашия Господ, Който с обич чака всекиго от нас в Царството, приготвено ни „ от творение мира “ (Мат. 25:34).
Същевременно ние знаем, че този избавителен път, който Сам Господ ни е показал и по който Той ни приканва да вървим, е път стеснен и бодлив: път, изпълнен с доста и разнообразни тествания и изкушения, които ние би трябвало с чиста религия и неизменима вяра да преодоляваме, а най-вече от всичко да демонстрираме и най-висшата добродетел, която Христос Спасителят ни е завещал: нашата дейна обич към близък. Тази християнска обич има доста измерения, които Сам Той ни е посочил и показал в светото Евангелие: грижа за гладните и жадните, за угнетените и ощетените, за обезверените, лишените от независимост и от най-елементарно човешко внимание. За всички тях Господ Иисус Христос желае от нас да проявим грижа и внимание освен на думи, само че и на дело, тъй като всичко, което ще създадем за тях, ще сме го създали и за Самия Него: „ доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили “ (Мат. 25:40).
Изпитанието, през което всички ние прекосяваме през днешния ден – поразилата нашия свят през изминаващата 2020-та година пандемия – изисква от нас и още една демонстрация на тази дейна обич: грижата ни за здравето и живота на индивида до нас. Лично от всекиго от нас зависи да сторим всичко по силите си, с цел да се предпазваме взаимно от подлата болест, с цел да може всичко това да завърши по-бързо и с допустимо по-малко прибързано загубен човешки живот. Постъпвайки по този метод, ще засвидетелстваме, че в действителност сме Христови, че сме правилни възпитаници на нашия Господ и Учител Иисус Христос, защото ще сме изпълнили най-важното, на което Той ни е научил: да подражаваме на Неговата обич към всички.
Нека празникът на Христовото Рождество бъде за всички нас ярък и щастлив, а настъпващата 2021-ва година бъде по-добра, по-мирна, по-благодатна, та с общи старания по-скоро да се завърнем към нормалния си живот, от който тестването на пандемията ни лиши. Нека срещнем с обич и светла наслада Раждащия се във Витлеемската пещера Богомладенец, помнейки, че единственият заслужен за християнското ни звание подарък, който можем да Му принесем, са нашите чисти сърца и нашата дейна обич и грижа за нашите ближни.
Мирът и благодатта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
Честито Рождество Христово!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР