Възходът на криптовалутите е провокирал централните банки на 105 страни

...
Коментари Харесай

105 централни банки проучват цифровите валути


Възходът на криптовалутите е предизвикал централните банки на 105 страни да изследват потреблението на публични виртуални пари (снимка: CC0 Public Domain)

Вече има 105 страни, чиито централни банки сега изследват опциите за работа с публични цифрови валути. Сред тях 50 страни са в напреднала фаза на проучване (разработване, пилотно тестване или стартиране), съгласно данни на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

Днес и австралийската централна банка съобщи, че започва едногодишна изследователска стратегия за цифрова валута на централната банка (ЦВЦБ) в страната. Организацията ще се концентрира върху евентуалните стопански изгоди, които цифровите пари могат да донесат.

В своята нова стратегия Банката-резерв на Австралия (RBA) ще си партнира с Digital Finance Cooperative Research Center (DFCRC) – индустриална група, подкрепяна от държавното управление. Проектът ще се стреми да разпознава новаторски сюжети на приложимост и бизнес-модели, които биха могли да бъдат подкрепени от издаването на ЦВЦБ, и да изследва софтуерните, правните и регулаторните аспекти.
още по темата
105-те страни, които опитват с публични цифрови валути, съставляват над 95 % от световния Брутният вътрешен продукт, съгласно Геоикономическия център на Атлантическия съвет. Той показва, че „ 10 страни към този момент са пуснали изцяло цифрова валута, като пилотната стратегия на Китай ще се разшири през 2023 година “

19 от страните от Г-20 изследват ЦВЦБ, демонстрира тракерът. От тях 16, включително Южна Корея, Япония, Индия и Русия, към този момент са в стадий на разработка или пилотен стадий.

Наскоро и Банката за интернационалните разплащания (BIS) разгласява отчет, в който се показва, че 9 от 10 централни банки в международен мащаб изследват ЦВЦБ. Според разбора, „ появяването на постоянни монети и други криптовалути форсира работата по ЦВЦБ “.

Наред с Китай, Индия също работи интензивно върху своята цифрова валута. Индийската централна банка, Банката-резерв на Индия (RBI), съобщи, че ще предприеме „ еволюционен метод “ за пускане на публична цифрова валута. Очаква се RBI да вкара електронните пари през актуалната финансова година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР