Възходът на китайските производители стъпва на различна химия за акумулаторите

...
Възходът на китайските производители стъпва на различна химия за акумулаторите
Коментари Харесай

Пренаписват ли се правилата за батериите на е-колите?

Възходът на китайските производители стъпва на друга " химия " за акумулаторите

Нова генерация акумулаторни технологии прави китайските електрически автомобили по-устойчиви и по-евтини, елиминирайки конкуренцията по света (графика: CC0 Public Domain)

В рамките на единствено една седмица през февруари бързо развиващият се китайски авто производител BYD показа „ танцуващ “ електрически суперавтомобил на стойност 236 000 щатски $ и плъгин хибрид за 11 000 $. Двата автомобила са радикално разнообразни на пръв взор, само че въпреки всичко ги свързва едно нещо: техническото майсторство на BYD в региона на батериите и способността на компанията да създава и създава акумулаторни кафези в мащаб – и всичко това евтино.

Какво да каже автомобилният колос General Motors, който се бори интензивно да пусне своите никел-кобалт-манганови (NCM) акумулатори Ultium и своите електрически автомобили? За разлика от него, BYD е учредена през 1995 година от китайския химик Уанг Чуанфу като непретенциозен производител на никел-кадмиеви кафези за телефони, с нулев опит в автомобилния бизнес. И въпреки всичко BYD трансформира този минус в преимущество, което през днешния ден наподобява като да трансформира разпоредбите на играта.

Китайският авто производител, подсилен от Уорън Бъфет, е продал повече електрически транспортни средства през 2023 година от който и да е международен авто производител. Тя е осъществила 1,6 милиона електрическия автомобил и още 1,4 милиона хибрида.

Когато всеки различен електрически състезателен автомобил, суперавтомобил или хиперавтомобил разчита на никел-кадмиеви акумулатори с високо наличие на никел, 947-киловатовата суперкола U9 с нейните 1287 конски сили ще разчита на същите литиево-желязно-фосфатни кафези „ Blade “, които стоят в основата на другите модели на BYD.

Тези LFP батерии, основани от подразделението FinDreams на BYD, притеглят от ден на ден производители на електрически автомобили поради термичната непоклатимост на клетките и наличната химия, която не изисква нито безценен кобалт, нито носи етичния товар на нездравословния рандеман.
още по темата
Китайски компании като BYD и Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) може скоро да преобладават пазара на LFP и веригата за доставки. Пазарните наблюдаващи дефинират това като подигравка на ориста.

Самата технология води началото си от Тексаския университет и починалия Нобелов лауреат Джон Гуденау, оказал помощ за пионерството в технологията, която през днешния ден е „ най-горещата “ в света на електрическите автомобили и дава на китайските производители коз, с който да завладеят международния пазар.

LFP пакетът с потенциал от 80 киловатчаса, вграден в суперавтомобила U9 на BYD, е значително повода за оповестената начална цена, която може да накара Ferrari да се изчерви, да не приказваме за хърватската Bugatti Rimac и неговия суперавтомобил Rimac Nevera на стойност $2,2 милиона.

Цената на BYD явно икономисва пари за вграждането на други амбициозни технологии. Сред тях са дейна система за надзор на каросерията, дейни амортисьори, хидравлика за управление на придвижванията на корпуса по голям брой оси, усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (ADAS). Но звездата е наборът от четири „ песни в танцов режим “, които разрешават на колата да се клати, подскача и подмята или да се движи на три колела.

BYD твърди, че U9 доближава оптималната скорост от 309 километра в час и форсира до 100 км/ч за по-малко от 2,4 секунди. Не че няма бензинови коли, които могат да ускорят толкоз бързо, само че цената им е много по-висока. BYD дефинира пробега на U9 на 465 километра. Времето за зареждане от 30 до 80 % е 10 минути.

Има и още. U9 идва след различен упорит модел на BYD, това е Yangwang U8. Този електрически SUV с мощ 833 kW и 1200 к.с. може да се носи по вода до 30 минути при незабавни случаи.

Списъкът може да продължи с още забавни достижения, само че да се върнем на батериите. BYD неотдавна направи първата копка на първата си фабрика за натриево-йонни кафези. Това е оборудване за 1,4 милиарда $ с плануван годишен потенциал от 30 гигаватчаса. Подобно на LFP, и натриево-йонните кафези до неотдавна бяха гледани с пренебрежение. Но това се трансформира бързо.

Изобилният алкален метал се продава за по-малко от 5 % от цената на лития. Натриево-йонните акумулатори не могат да доближат енергийната компактност на литиево-йонните и както виталният цикъл, по този начин и работата им при студено време нямат добра популярност, само че китайските компании споделят, че всичко се усъвършенства. Плюсовете включват изключителна термична непоклатимост и сигурност и елиминирането на токсични и скъпи детайли като литий, кобалт, мед или никел.

Технологията последователно „ стъпва “ на действителния пазар. В края на декември Yiwei на JAC Group стартира да слиза от поточна линия. Този модел е задвижван от акумулатори с катоди, основани на натрий.

CATL, съперник на BYD и топ-производител на акумулатори, споделя, че е създал метод за съчетание на натриеви и литиево-йонни кафези в един пакет – по този начин се възползва както от превъзходната енергийна компактност на лития, по този начин и от достъпността и успеваемостта на натрия при студено време.

Пазарната агресия на BYD към този момент среща отпора на Съединени американски щати. Навлизането на електрическите автомобили ѝ ще бъде частично възпрепятствано от 25% мито върху китайските коли, въведено за първи път от администрацията на Тръмп. Преди броени дни пък настоящият президент Байдън заприказва за „ опасения за националната сигурност “.

Очевидно Съединени американски щати ще се постарае да попречи на китайските електрически автомобили да нахлуят на американския пазар, базирайки се на евентуални опасности за националната сигурност. „ Китай е решен да господства в бъдещето на автомобилния пазар… Политиките на Китай могат да наводнят нашите пазари с неговите транспортни средства, създавайки опасности за нашата национална сигурност. Няма да разреша това да се случи в моя мандат “, съобщи Байдън, представен от The Times.

Но BYD не разчита единствено на пазарите в Северна Америка. Фирмата се утвърди в Австралия и е крепко стъпила и на европейските пазари. Започна продажби и в Бразилия и Мексико.

На фона на протичащото се множеството анализатори и производители на коли считат, че е въпрос на време вълна от китайски коли да залее света. И в основата на триумфа им са новите типове акумулатори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР