Въздушното гасене на пожари е война със стихиите на природата

...
Въздушното гасене на пожари е война със стихиите на природата
Коментари Харесай

Катастрофа на Canadair в Гърция: Най-опасната въздушна операция в мирно време

" Въздушното гасене на пожари е война със стихиите на природата и със самия аероплан. Въздухът, който избавя животи, може да отнеме нашия, само че това е наш дълг, това е нашата работа. И ще продължим да я върим. "  Така един от водачите на противопожарния самолет Canadair описва задачата си пред Кathimerin.

Експерти показват, че полетите за гасене на пожари от въздуха са най-опасните от всички въздушни интервенции в спокойно време. Пилотите на Canadair принадлежат към " елита " на летците и извършват задачата си със всеотдайност и професионализъм.

Кръвната жертва, която Военновъздушни сили са платили във " войната " с огневите фронтове, е огромна. Загубата на 34-годишния водач на CL-215 капитан Христос Мулас и 27-годишния втори водач лейтенант  Периклис Стефанидис се прибавя към дългия лист на летците, починали при осъществяване на служебния си дълг.

Съществува дълъг лист с произшествия с Canadair, като първият е през май 1977 година в Истмия, Коринт.

Трагична подигравка, няколко часа преди гибелта на двамата летци в Платанистос, Евия, се е направило опело в памет на двамата летци, които са починали на 23 юли 2007 година, на няколко километра, в Стира, Евия.

Гърция има един от най-големите флотилии от противопожарни самолети в света, с три съществени вида, Canadair, PZL (Mielec) и Air Tractor. До обяд във вторник флотът е наброявал 18 Canadair. Единадесет CL-215, принадлежащи на 355-та тактическа транспортна ескадрила, основана в 112-то изтребително крило в Елефсина и седем по-модерни CL-415 от 383-та ескадрила за специфични интервенции и въздушно противопожарно ръководство, основана в 113-то изтребително крило в Солун. 

Фаталният " Silver 1 " е един от CL-215 от по-старото потомство. Тези самолети са закупени през 1975 година, само че структурата им датира от 60-те години на предишния век. Буталните му мотори са създадени даже преди Втората международна война и макар че са били реконструирани, в този момент се смятат за софтуерно остарели. Показателно е, че при високи температури (38 градуса по Целзий и повече) CL-215 не могат да започват и това е една от аргументите, заради които по време на пожароопасния сезон те се изнасят на островите, където температурата на въздуха е малко по-ниска.

Гърция е една от единствено шестте страни в света, които разполагат и с най-новия CL-415, дружно с Канада, Хърватия, Франция, Италия и Испания. Първият CL-415 е доставен от Военновъздушните сили през 1999 година Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис неотдавна е посетил 112-то бойно крило в Елефсина, където е ситуирана базата на Canadair CL-215, и е загатнал за нуждата от възобновяване, който тази година навършва 48 години работа и непрестанен принос на Военновъздушни сили.

Планът планува в бъдеще да бъдат добити осем самолета DHC-515, когато, несъмнено, бъде основано произвеждане и да бъдат осъвременени седем самолета CL-415 със системи, които ще употребяват и по-новото потомство противопожарни самолети.

" Всички фактори са утежняващи и работят против екипажа и самолета. " С тези думи водачът на CL-215 е обяснил високата степен на компликация на полета при гасене на пожари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР