Въздушните удари в Йемен, предприети по заповед на президента Джо

...
Въздушните удари в Йемен, предприети по заповед на президента Джо
Коментари Харесай

Ударите в Йемен закопават Байдън

Въздушните удари в Йемен, подхванати по заповед на президента Джо Байдън, са следващият гвоздей в ковчега на поддръжката му от гласоподавателите мюсюлмани в Съединени американски щати. Това написа американското издание “Нюзуик ”, базирайки се на диалози с членове на общността.

 

Байдън подреди многочислени въздушни удари против бунтовниците хуси в Йемен по-късно, което той разказа като “обширна дипломатическа акция ” за прекъсване на офанзивите против кораби, преминаващи през Червено море. Съединени американски щати и Англия нанесоха удари от въздух и море в четвъртък, като получиха поддръжка от Австралия, Бахрейн, Канада и Холандия. В петък Съединени американски щати нанесоха спомагателен удар, а от своя страна хусите дадоха обещание да отвърнат.

 

“Дълбоко сме обезпокоени да забележим по какъв начин администрацията на Байдън ескалира тази рецесия, като бомбардира Йемен без утвърждението на Конгреса, вместо просто да се оправи с корена на рецесията, който е продължаващият геноцид в Газа ” - това разяснява пред “Нюзуик ” Едуард Ахмед Мичъл, шеф на Съвета за американо-ислямски връзки (CAIR).

 

Хусите, подкрепяна от Иран шиитска политическа и военна организация, нанасят удари по кораби в Червено море от седмици след изненадващата офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври 2023 година Впоследствие Израел стартира най-тежките си въздушни удари против Газа - локалните управляващи оповестяват за над 23 800 починали палестинци. Хусите заявиха поддръжката си за Хамас и споделиха че ще нападат кораби, влизащи и излизащи от Израел.

 

Американски мюсюлмани в основни за президентските избори щати стигнаха до такава степен, че започнаха акция “Изоставям Байдън ”, призовавайки гласоподавателите да не гласоподават още веднъж за него през 2024 година, поради отговора му на израелско-палестинския спор. “Огромното болшинство от мюсюлманите споделиха с нас в нашите джамии и общественигрупи, че е изключено да гласоподават за Байдън на идните избори ”, споделя Джейлан Хюсеин от CAIR.

 

“Арабската общественост е разочарована от Байдън ”, показва пред “Нюзуик ” и Абед Аюб, изпълнителен шеф на Американско-арабския антидискриминационен комитет (ADC). На въпроса за кого биха дали своят вот американците араби и мюсюлмани, в случай че не за Байдън, Аюб дава отговор, че това си зависи от гласоподавателите, само че сигурно “през ноември ще има потрес ”.

 

Междувременно изследване на CBS News демонстрира, че половината от гласоподавателите в Съединени американски щати са съгласни с спорния коментар на някогашния президент Доналд Тръмп, че незаконните имигранти “тровят кръвта ” на страната.

 

Източник „ Труд “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР