Въздушен удар в суданския Хартум уби най-малко 20 цивилни, твърдят местни активисти

...
Жителите на Хартум се събудиха в неделя от артилерийски и
Коментари Харесай

Жителите на Хартум се събудиха в неделя от артилерийски и ракетен обстрел, часове след като въздушен удар в южната част на града уби най-малко 20 цивилни, включително две деца, според судански активисти.

„Броят на загиналите от въздушната бомбардировка“ в южен Хартум „нарасна до 20 цивилни жертви“, според изявление на съпротивителния комитет на квартала. Те са сред много доброволчески групи, които организираха продемократични демонстрации и сега предоставят помощ на семейства, попаднали в кръстосания огън между армията и паравоенните бойци.

В по-ранно изявление те казаха, че жертвите включват две деца и предупредиха, че повече смъртни случаи останаха незаписани, тъй като "телата им не можаха да бъдат преместени в болницата, защото бяха силно изгорени или разкъсани на парчета при бомбардировката".

Откакто войната започна между редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа на 15 април, около 5000 души са били убити, според изчисленията на проекта Armed Conflict Location & Event Data.

Суданските въоръжени сили контролират небето и извършват редовни въздушни удари, докато бойците на RSF доминират по улиците на столицата.

Западните държави обвиниха паравоенните формирования и съюзническите милиции в убийства, основани на етническа принадлежност в региона на западен Дарфур, а Международният наказателен съд започна ново разследване на предполагаеми военни престъпления.

Армията също беше обвинена в злоупотреби, включително през юли 8 въздушен удар, който уби около две дузини цивилни.

Повече от половината от 48-милионното население на Судан сега се нуждае от хуманитарна помощ и защита, а шест милиона са „на крачка от глада“, според ООН.

Въпреки несигурността, грабежите и бюрократичните пречки, световната организация казва, че е успял да получи помощ на милиони от нуждаещите се.

Войната е разселила вътрешно около 3,8 милиона души, казва ООН, докато други милиони са пресекли границите на съседни страни.

Сред разселените са почти 2,8 милиона от Хартум, според Международната организация по миграция. Това е повече от половината от населението на столицата преди войната от около пет милиона.

Онези, които остават убежище от кръстосания огън, ограничават водата и електричеството.

В Хартум комитетите за съпротива са едни от единствените източници на облекчение, помага за извличането на оцелели от развалините на бомбардираните сгради, устоява на стрелба по улиците, за да доставя лекарства и документира зверствата, извършени от двете страни.

Близо пет месеца по-късно насилието не показва признаци на отслабване.

Свидетели в неделя отново съобщиха, че армията е атакувала позиции на RSF в северен Хартум с "артилерийски и ракетен огън".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР