Въздухът в София през последните дни е не просто мръсен,

...
Въздухът в София през последните дни е не просто мръсен,
Коментари Харесай

И със "зелен билет" въздухът в София е опасно мръсен

Въздухът в София през последните дни е не просто замърсен, а рисков

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Мръсен ще е въздухът в София през днешния ден и на следващия ден

Според системата за ранно прогнозиране на Столичната община прогнозата е за 4 пъти над нормите в " Хиподрума ", 3 пъти в " Павлово " и 2 пъти в " Надежда "
25 яну 2018
Накъде върви София: По песимистичния сюжет

Засилват се пасивността и незаинтересоваността на жителите към града
19 яну 2018
Четири нюанса сиво: София отново бе затисната от замърсен въздух

Няколко дни равнищата на рисковите фини прахови частици в столицата бяха в пъти над нормата
9 яну 2018
Гетоизацията на замогващия се град. И общият въздух

Този въздух, изключително през зимата, е доста, доста замърсен. И трови всички наред
19 дек 2017 Заради откритите в предходните дни превишения на равнищата на фини прахови частици и измерени високи стойности в първите часове на деня, столичните управници взеха решение да пуснат така наречен зелен билет за градския превоз, който коства 1 лева и важи за целия ден и за всички линии, в това число метрото. Не е належащо той да се валидира в транспортните средства. Билетът има указана днешна дата и е задоволително единствено да се покаже при инспекция на контрольорите.

Мярката, която се ползва за първи път, би трябвало да насочи софиянци от персоналните им коли към публичния транспорт, тъй че да се понижи замърсяването на въздуха от колите. Но резултат надали ще има, тъй като както всяка неделя и на 28 януари трафикът в София е допустимо най-слаб. Използването на градския превоз - също.

" За да понижим замърсяването, пътувайте с градския превоз и със " зелен билет " през днешния ден. Особено внимание обръщаме на притежателите на коли с екологичен клас под ЕВРО 5, да лимитират напредването с тях. В случай, че употребявате персоналния си автомобил, Ви молим да не оставяте мотора включен при престой по-дълъг от 3 минути ", написа във фейсбук кметът Йорданка Фандъкова. Тя прикани още семействата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди или друго екологично отопление. Столичният инспекторат пък щял да продължи с инспекциите за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Това известие обаче провокира вълна от сериозни мнения. " Този билет би трябвало да го пускате превантивно, а не след 5 следващи дни със замърсяване 5 пъти над нормата ", " От два месеца въздухът смърди на дим, те ще ми вършат билета левче в една неделя от месеца ", пишат консуматори в обществената мрежа. Съмненията в триумфа на мярката се поддържат още от това, че и в този момент в пиковите часове на работните дни транспортните средства на градския превоз са препълнени, заради което няма по какъв начин повече хора да употребяват този метод на напредване.

Иначе препоръките на лекарите при мощно нечист въздуха са жителите с респираторни болести, както и дребните деца и възрастните хора, да заобикалят нескончаем престой навън. При вървене пешком би трябвало да се избере маршрут, който не е около огромните градски булеварди и да се употребяват шалове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР