Въздействието върху държавите членки от вълната на новите варианти на

...
Въздействието върху държавите членки от вълната на новите варианти на
Коментари Харесай

Ангелов призна: Предизвикателство е да направим ваксините достъпни

Въздействието върху страните членки от вълната на новите разновидности на ковид разискаха здравните министри на Европейски Съюз през днешния ден.

„ Кризата с COVID-19 продължава да бъде тестване за националните здравни системи, стопански системи и общества. Координацията на европейско ниво би трябвало да се концентрира върху въпросите, за чието решение Европейският съюз би бил по-ефективен по отношение на обособените страни членки. Дискусията е опция за възстановяване на координацията, при цялостно ценене на националните пълномощия. Необходима е еластичност на страните членки, с цел да се одобряват ограничения, съобразени с националните особености “, уточни министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

От фундаментално значение при продължаващите старания на Европейската комисия и страните членки е навременното даване на ваксини против COVID-19. България поетапно ползва Националния проект за имунизиране и от ден на ден жители показват предпочитание да бъдат ваксинирани. През последните 10 дни в страната са имунизирани 120 324 души.

„ Основното предизвикателство обаче е да създадем имунизациите налични за всички: както на национално равнище, по този начин и в международен мащаб. За страдание, неналичието на предсказуемост и измененията в графика за доставки от производителите подронват напъните за използване на нашия План за имунизиране. Разчитаме на поддръжката от Комисията за това, производителите да се придържат към своите задължения, както вършим всички ние “, съобщи проф. Ангелов.

Българският здравен министър приветства напъните на Европейската комисия за основаване на механизъм на Европейски Съюз за шерване на ваксини.

„ Би било потребно за страните членки, в случай че Европейската комисия координира процесите на подписване на съглашения, както беше направено с предварителните съглашения за покупка (APA). Това е от изключително значение поради клаузите на договорите и нуждата от съгласуваност с производителите. Необходима е и изясненост, когато става въпрос за дарения или за препродажба “, уточни проф. Костадин Ангелов и осведоми сътрудниците си, че България е взела политическото решение да изследва опциите за бъдещо даване на ваксини против COVID-19 на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

По отношение на разновидностите и тестването министър Ангелов означи,  че страната ни е съумяла да усъвършенства своя потенциал, и благодари за поддръжката на Европейската комисия и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР