Въздействието на руската инвазия в Украйна доминираше в , но

...
Въздействието на руската инвазия в Украйна доминираше в , но
Коментари Харесай

Апокалиптично е настроението от Давос


Въздействието на съветската инвазия в Украйна доминираше в, само че бе нужно на Джордж Сорос да изрази какво мислят доста от тези, които пътуваха до швейцарските Алпи, написа Лари Елиът за " Гардиън ".

Давос нямаше да бъде Давос без необятния взор на 91-годишния човеколюбец, само че спорът в Източна Европа провокира най-апокалиптичното му предизвестие до момента. " Нашествието може да е ", сподели той.

Други показваха сходни мрачни мисли - някои обществено, други уединено . Толкова доста, че на моменти имаше чувството, че срещата се е състояла не през май 2022 година, а през август 1939 година, времена, когато светът е стоял на ръба на пропастта.

Историкът Адам Туз сподели: " Войната господства над всичко. Рискът от нуклеарна ескалация ... Това не наподобява като студена война. Трудно е да си представим миг по време на Студената война, когато Съединени американски щати намерено афишират политиката си да отстраняват способността на Русия да предприеме самостоятелни военни дейности ".

Подобни настроения бяха изразени от почитан политик, който уточни, че световна пандемия бе немислима при започване на 2020 година, съвсем прелом във Вашингтон, подбуден от Доналд Тръмп, е бил невъобразим през януари 2021 година, а войната сред Русия и Украйна е била немислима при започване на 2022 година " Защо да мислим, че немислимото е завършило с началото на войната ? "
 Сорос вещае Трета международна война и завършек на цивилизацията
Сорос вещае Трета международна война и завършек на цивилизацията

Единственият метод за опазване на човечеството - допустимо най-бърза победа над Путин

Йенс Столтенберг , генералният секретар на НАТО, сподели, че военното струпване на Запада в Източна Европа е предопределено да възпира Владимир Путин, а не да го предизвика , само че даже Русия да устои на изкушението да натисне нуклеарния бутон, тя има други способи да ескалира спора.

Солидарността с Украйна бе цялостна. В предходни години един от " най-горещите билети " в Давос бе покана за шампанско и хайвер в " съветската къща " на крайбрежната улица. Тази година руснаци не бяха поканени и пространствата се трансфораха в " Руския дом за военни закононарушения ", където Украйна сподели доказателства за зверства, осъществени от началото на нашествието.

Но солидарността с Украйна си има цена , както стана ясно от доста от сесиите. Бе признато, че войната ще се отрази зле на световната стопанска система, като единственият спор е какъв брой зле тъкмо . Оценките варират от лека доза стагфлация до прогнозата на Сорос за меланхолия .

Нямаше смисъл в Давос западът да облекчава глобите си против Русия, само че страховете за здравето на международната стопанска система отразяваха обстоятелството, ч е Путин разполага с стопански оръжия - сила и храна - и към този момент сподели подготвеност да употребява и двете .

Кремъл прекъсна доставките на газ за Полша, България и Финландия , а Европейският съюз чака да бъде обиден от общо ембарго тази зима, като се одобри, че няма ранен завършек на войната. Малцина в Давос имат вяра, че мирът ще спечелва до идната среща на Световния стопански конгрес през януари 2023 година " Ние можем да се оправим, " сподели един европейски политик, " само че няма да е елементарно ".

По-високите цени на газа и петрола от началото на войната преди три месеца способстваха за инфлационния напън в доста страни , което накара централните банки да покачат лихвените проценти.

Но за тези, които посещават Давос - а те бяха по-малко от нормално - храната, а не силата е по-непосредствената опасност . Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия, сподели, че Путин употребява храната като оръжие, завзема зърното на Украйна и блокира черноморските пристанища .
 Украйна господства Световния стопански конгрес в Давос
Украйна господства Световния стопански конгрес в Давос

След двегодишно спиране, още веднъж Швейцария ще бъде хазаин

Кристалина Георгиева , ръководещ шеф на Международния валутен фонд, сподели: " Цената на храната върви нагоре, нагоре, нагоре, нагоре . Можем да понижим използването на бензин, когато растежът се забави, само че би трябвало да ядем всеки ден. "

Ахим Щайнер , админ на Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН), сподели, че разрастващите се страни са изправени пред тройна опасност: продоволствена рецесия, рецесия с горивата и финансова рецесия . Шри Ланка бе първата страна, която не изплати задълженията си от началото на войната, само че МВФ се притеснява, че няма да е последната, която се нуждае от нейната финансова помощ.

Не трябваше да бъде по този начин . След две години, доминирани от световната пандемия , това бе първичната тематика на Давос , където международните водачи чакаха да въздъхнат с облекчение и възнамеряваха стабилно възобновяване . Идеята бе да се употребяват нови технологии, за да се сътвори зелено бъдеще , в което растежът ще бъде в сходство със оправянето с изменението на климата.

В реалност последствията от пандемията се задържат, като блокирането на Китай за битка с разпространяването на Covid-19 отслаби световното търсене. Междувременно страните, които нямат съветски газ, се обръщат към въглищата като сурогат .

Както сподели един специалист по изменението на климата, страните поеха задължения на конференцията Cop26 в Глазгоу да лимитират повишението на световната температура до 1,8C, само че занапред трябваше да трансфорат обещанията в деяние. Както стоят нещата в този момент, температурите ще се покачат с 4 градуса .

В дълготраен проект вярата в Давос бе, че войната и уязвимостта към Русия, ще ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновими източници на сила. Перспективата страните да ускорят напредъка си до чиста нула предоставиха необичаен лъч светлина в това, което другояче бе цялостен мрак.
 В Давос Кирил Петков прикани за единение във връзка с съветския газ
В Давос Кирил Петков прикани за единение във връзка с съветския газ

Пропуски от предишното не разрешили да има отговарящ отговор на енергийната криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР